logo

Tugevus on üsna suur lind, kodumaise kana suurus (isase kaal on kuni 1,5 kg, emane on kuni 900 g). Meeste ploom on must, äärmise saba suled on lüüriliselt kõverad. Silma kohal on erkpunane kulm. Must pruunikas punane must muster (ripples). Levikuala - Euraasia Arktika ringist lõuna pool ja steppide ja poolkõrgete vööndisse.

Raie elab segatud ja okasmetsades, kus on kliiringuid ja puhastusi. See on istuv lind, kuid mõnes kohas teeb see põllukultuuride ebaõnnestumisest tingitud väikesi hooajalisi migratsioone.
Suurem osa tigedest elab maapinnal, kuigi talvel toidab see peaaegu alati puid: kask, lepa ja pärn.

Kevadel räägivad nad metsa aedades, metsades ja sageli ka põldudel. Erinevalt tormirohu tokut rühmadest. Nad võtavad iseloomulikke asendeid, aeg-ajalt liuglema ja valjuid helisid: nad mumbuvad, “chufyrkyvayut”. Pärast paaritumist lõpetab naissoost praeguse külastamise ja hakkab maapinnale pesa ehitama põõsa või puu kaane all. Täielik sidur sisaldab 4 kuni 14 kahvatu okerimuna, mida ta hoolikalt inkubeerib 24 päeva.

Ainult kanad hoolitsevad tibude eest. Ta juhib neid, soojendab neid, kaitseb neid röövloomade eest; teeskleb, et nad on haavatud, eemaldab vaenlase tibudest, mis sel ajal peidavad tühja rohu, põõsa või langenud puu all. Kasvanud sugulased kogunevad karjadesse, mis kulgevad läbi metsa toidu otsimisel.

Jänes on väärtuslik jahipidamise ja jahi liik. Kuid nüüd, inimeste arvu vähenemise tõttu, on mustade tormide jaht piiratud ja mõnes kohas on see üldiselt keelatud.

http://www.mypriroda.ru/birds_les2.php

Madame Life

Informatiivne ja meelelahutuslik projekt

Salvestamine

Jõulised talvel. Lugu lastele

Jänes on hämmastav lind! Talvel on selle klassi lennuki esindaja vaatamine rõõm. Mis eristab musta linnu teiste lindude vahel?

Talvel on loomadele külm. Tuulelöögid villad, liiguvad suled - külm jääb kehasse ja külmutab verd. Halvad ilmad lindudel, mis talvel meie kohtades. Kuid mõned linnud on niisuguses külma ilmaga kohanenud ja ei külmutanud: nad magavad sügavas ja lahtises lumes. Näiteks must torm.

... Õhtul istuvad kassi või männi harudel must jänes. Päike saadetakse. Ja kui see kaob silmapiirilt, siis üksteise järel visatakse harud oksast lume. Must jänes langeb ja sukeldub kohevaks lumeks. Jääb alles madal pinnas. Lume korral võtab must torm mõnevõrra sammu astuda, et muuta see mugavamaks, ja pöörama oma pead pea külge, istudes oma käpad. Ja vaikselt magama. Ja see on neile soe ja õrnalt, ja külmade, tormide ja lumetormide jaoks ei ole need kohutavad. Jah, ja metsalist on sellises kohas raske leida nomadist. Hommikul kerkib ärkveline üksteise järel oma "dens", mis tõstab lume tolmu, kui nad startivad. Ja lumel jääb fossa. Linnud ei maga samas augus. Nad valivad alati avatud magamisruumi, kus lumi on sügavam.

http://madamelavie.ru/stories/teterev_zimoy_rasskaz_detyam/

Lindude lind. Mustalinnu omadused ja elupaik

Grouse - Vene metsa lind

Grouse on laste muinasjutt "Fox ja Grouse" kuulus. Kangelane on mõistlik, mõõdetud, omades enesekontrolli ja vastupidavust. See, mida ta tõesti teab, on jahimehed, kes on oma iseloomu uurinud ja kutsuvad mustanahalist riisi omal moel: Chernysh, kukk, kask või kosach. Naisel on ka palju südamlikke nimesid: põrnitsat, mõõkvaal, sarapuupähklid, väike post.

Pildil on must tükk - kosach

Tugevusliigid

Kõige kuulsamad on kaks liiki, millest mõlemad elavad peamiselt Venemaa territooriumil: must jänes ja kaukaasia must. Metsa, steppide ja metsa-stepi tsoon on territoorium, kus mustad sooned elavad.

Kosach on paremini tuntud laialt levinud ümberasustamise kohta peaaegu Arktika ringis ja Kaukaasia mustanahaline elus, vastavalt nimele, elab Kaukaasias, kuid selle arv on väljasuremisohus, liik on loetletud Punases Raamatus. Kaukaasia must vaen on väiksem kui kosachi suurus, erineb kergelt sulgede ja saba kuju poolest, kumeram külgsuunas.

Välisriis on tuntud Põhja-Kasahstanis, Mongoolia läänes, Saksamaal, Poolas, Suurbritannia põhjaosas, Skandinaavias ja teistes riikides. Üks suurimaid sugulasi on Põhja-Ameerika salvei, mis kaalub kuni 4 kg ja mahutab kuni 75 cm.

Mustade tormide lemmikkohad on kasepuurid, kus on avatud põõsaste, aluskasvade ja lähedaste veekogudega kasvualad. Koerale kinnitamiseks Saksamaal nimetatakse lindi kasepunaks. Astmelised avatud kohad, kus varem elasid mustanahalinn, koos põllumajanduse arenguga, läksid järk-järgult inimese ravile ja linnud pidid taganema.

Mustanahkade välimus

Tugev linn on ilus lind: sinine-roheline tooniga must värv, lüre-kujuline saba, kontrastse valge alusega, rikkaliku punase värvusega kulmud. Valged suled mustades vetes kutsutakse sageli peegliteks.

Grouse-Kosach - tüüpiline esindaja. Saba sulgede puhul, nagu mustad sigaretid, sai ta teise nime. Meeste suurus on keskmiselt 60 cm ja kaal kuni 1,5 kg. Killeri vaal on väiksem: see kasvab kuni 50 cm, kaaluga kuni 1 kg. Mullikate värvus on kirevam ja lähemal tahe- või halltoonidele, saba on lühem.

Fotol lahingus must jänes

Mustalinnu pea on väike, nokk on lühike ja tugev. Pikad sulged tiibadel, mis aitavad lennu juhtida, on omamoodi rool. Mustade vaenude hääled on äratuntavad, kosakid mumble pikka aega, kõhklemas valjult ja valjult. Hääletatud hüüded vahelduvad kurtiga. Mustad murduvad nagu kanad, laulmise lõpus venivad nad helisid. Talvel linnud vaikivad.

Elupaigad mustanahalisena

Looduses olev must jänes on ühiskondlikus elus väga aktiivne, neil on peale rüüstamisperioodi isased ja emased segaparvad. Inimeste arv karjas jõuab 200 juhini. Sooja hooaja aktiivsuse tipp on varahommikul ja enne päikeseloojangut. Õnnelikud linnud peidavad päikeses, istudes oksad.

Linnud on istuv. Palju aega nad kõndivad maapinnal, liiguvad kiiresti ja deflitseeritult isegi tihees tiibades. Siin leiavad nad toitu, tõu ja puhkust. Nad võivad ka öösel veeta, põõsaste all, soo hummocks.

Vajadusel võta kiiresti ja müra. Lindude lendamine on kiire ja manööverdatav. Höövlit võib pidada võrdselt maa- ja metslindudeks. Nad liiguvad kindlalt puude kaudu, veedavad öö sõlmedel, istuvad kindlalt isegi õhukestel oksadel, mis vaevalt toetavad nende kaalu. Maitsvaid kõrvarõngaid otsides võivad nad riputada tagurpidi, kui nad on oma käppadega kinni haaratud.

Mustal nõelal on suurepärane kuulmine ja nägemine, eriti mustad, mis annavad esimesi häireid. Käitumine on väga ettevaatlik, ohu korral võivad kosachid lennata mitu kümmet kilomeetrit. Lennu kiirus on 100 km / h.

Lindude elus on hooajalised erinevused, eriti külmades aastaaegades. Talv talvel istub päevadel, tihti kasepuudel, puudel ja hakkab hämaralt varjata lume all, sukeldudes lahti lumetõusu ülevalt ja tehes selle läbi sügava tunneli. Kursuse ja pesakambri valmistamine lindudel lööb. Varjupaikade valmistamist lumel võib valmistada järk-järgult, järk-järguliste lähenemiste abil, lükates kaevude tiivad 50 cm sügavusele.

Fotol on naissoost torm

Raskete külmade perioodide jooksul suureneb varjupaigas viibimine oluliselt. Tugevus saab ainult 1-2 tundi lundist toitumiseks välja tulla. Kui keegi ei häiri linde, jäävad nad aeglaselt aukudest välja, liiguvad mõne meetri kaugusel ja seejärel startivad. Lindude hädas on talvel soojenemine, millega kaasneb kooriku tekkimine, lumepesade päästmise takistused.

Lume katte all hoidmine ei vähenda kosachide ettevaatust, kellel on täiuslik kuulmine. Ta kuuleb jänese hüppamist ja rebane väikest hiirt ja ilvese liikumist. Kui heli ilmub libiseva punapea pettuse või jahimehe taeva lume lõhkumise lähedal, siis mustad sooned jäävad tunnelitest pikaks ja kaovad kiiresti.

Kevadel lagunevad karjad järk-järgult. Must jänes soovib soojeneda tokovischisesse, peegeldab kiirte lähemale avatud servadele. Kosachide vaenlased on piisavalt: rebased ja sabad, metssead ja martenid, Hawks ja öökullid. Neljajalgne ja sulgedega must torm on maitsev saagiks.

Lindude suurim hävitamine võimaldab loomulikult inimest. Jahimehed, olles uurinud ettevaatliku iseloomu, kuid samal ajal ka usaldusväärset lindu, saavad korraga kokku võtta kogu looma. Majandustegevus: turism, maanteede ja elektriliinide rajamine, tühermaja ehitamine, - pigistab mustad sooned oma tavapärastest kohtadest.

Musta riis

Toidu - taimse toidu keskmes. Soojal hooajal, kevadest varajase sügiseni, hakkavad toitu ostma paju, haab, lepa, mahlakad lehed ja marjad kirsikate, mustikate, mustikate, dogrose ja sedge seemnete puhul. Putukate ja väikeste vigastuste kujul esinev loomasööt on samuti osa nende toidust, eriti iseloomulik, et mustanahaline toitub putukate pesadega. Normaalseks seedimiseks lindud, nagu nende sugulased, haaravad väikesi veerisid ja kõvaid seemneid, mis on gastroliit.

Fotol on naissoost tiged

Sügisel kipub põllul põllumaad, kus teraviljad jäävad. Enne esimest lumet karjades rändavad nad ülejäänud terade otsimisel. Talvel on toitaine aluseks kasepungad ja alad. Kui nad ei ole piisavad, õhukesed oksad peck. Karmidel aegadel mustade tormide metsades söövad männivardad ja männikud, kadakamarjad. Olles täis roostiku jäätoiduga, kipuvad linnud pesa soojendama oma toitu soojendama.

Mustlaste paljunemine ja eluiga

Kevadel algab abielu periood ja mustade tormide aeg metsa servadel, kus nad tavaliselt kogunevad samasse kohta. Jahimehed on hästi teadlikud meeste kutsumisest. Praegusel hetkel kogunevad praegusel hetkel 10-15 inimest, kuid rahvastiku vähenemise korral muutub sagedus 3-5 peaga. Märgistuse kestus on keskmiselt aprillist juuni keskpaigani. Lõpuks katkestati moltinglindude algusega.

Grouse tokovans on põnev pilt loodusest, mida on kirjanduses rohkem kui üks kord kirjeldatud. Ilusad linnud maalilise looduse taustal, millel on iseloomulikud ülevoolu laulud, tekitavad elava keeva katuse, mida saab kuulda selge ilmaga 3 km.

Pesi paigutatakse harude paari alla harude paadi all. Need on väikesed šahtid, millel on lehestik, väikesed oksad, rohi, sammal ja suled. 6-8 muna emast inkubeerib iseseisvalt 22-23 päeva. Laste hooldamisel olevad mehed ei ole kaasatud. Mehed on monogamilised.

Pildipildil on harja

Muna-siduriga pesa kaitseb usaldusväärselt riiulit. Ta teravdab segadust, tõmbab pesast välja ja meelitab kiskja metsasse, samas kui ta ise sidurile naaseb. Mustanahalise elamuse pesakond viib teise turvalise varjupaika. Räbu on hea ema, kes kaitseb tibusid külma eest ja röövloomade rünnakuid. Nädala pärast üritavad noored lennata ja pärast poolteist aastat algab iseseisev elu.

Sügisel algab taasvaluuta periood, kuid mitte nii aktiivne kui kevadel. Mongoolias on jäänud isegi talvevoolu, kuid see on looduses erandlik nähtus. Looduses on mustanahkade keskmine eluiga 11-13 aastat.

Hobune Hunt

Hobuste jaht on klassikaline, mida tuntakse juba pikka aega ja millel on kolm peamist viisi:

maja abil;

Majad on valmistatud kasvavatest põõsastest ja harudest, mis ei ole kaugeltki varem tuntud tokovischist. Jahipidamine nõuab pika viibimise tuppa ja suurt vastupidavust, et linde oma tavapärasest kohast hirmutada.

Lähenemisviisist püütud räbu on püütud siis, kui tokovanii on väikesed rühmad või üksi. Jahimehe ülesanne - tulla oma laulude ajal võimalikult lähedale. Kui on palju linde, võib üks ebaõnnestunud katse hirmutada kõik mustad sooned. Seepärast on lähenemine tehtud üksikutele.

Fotolõikus

Sarnane jahimäng jahil viitab sellele, et läheneb hobusele või paadile rannikule, mis on valitud voolu jaoks. Mustalõhe jahilangemine sügisel toimub sageli koertega ja talvel täidisega lindudega. Mustanahaline tükk kujutab endast kobestust analoogidele, kes on oma pakendi liikmetest filiaalidel näinud.

Umbes on iseloomulik, et selle iseloomulikud tunnused on mitmed loodushuvilised, kes ei soovi mitte ainult jahti ja retsepte, kuidas tormata, vaid ka säilitada seda kaunist ja aktiivset Vene metsa lindu.

http://givotniymir.ru/teterev-osobennosti-i-sreda-obitaniya-tetereva/

Lastetund

lastele ja vanematele

Salvestamine

Laste mustlaste lugu

See ilus must lind, millel on punased servad ja ebatavaline saba lüre kujul, elab meie suure riigi metsades ja metsades. Tema nimi on must torm. Küünlad kuuluvad fasaani perekonda. Nad juhivad teisaldatavat eluviisi, kuid talvel elavad tormikarjad tavaliselt kasepuukides, kus nad toituvad maitsvatest kasepungadest.

Grouse teab, kuidas sukelduda. Aga mitte vees, vaid lumes. Lumel veedavad need linnud öösel ja rasketes külmades võivad nad istuda kogu päeva lumetormil, sattudes toitu ainult üks kord päevas. Kuulmine riidest on suurepärane. Kui lumel istudes räägib rebane käppade all purune lumi või jahimehe suusatajad, saab must torm kohe lumetõmbest ja lendab ohtudest.

Hotheads

Kevadise algusega hakkab must torm voolama. Mehed kogunevad ruumikasse ja hakkavad näitama oma julgust ja ülbe. Nad teevad valju müra, mis on sarnane madu krambiga ja konnade hõõrumisega, üksteise tagaotsimisega või võitlusega, nagu küla kuked. Meestelaste lahingud ja peigmehe eest hoolitsemine on tagasihoidlik punakaspruunides riietes.

Lapsed babes

Mehed ei osale tulevaste järglaste kasvatamises. Nad liiguvad sügavamale metsa, kus nad muudavad oma luu. Naised jäävad üksi ja nad alustavad vaeva ja muret. Kuna naissoost tõuseb täiskasvanuid täiesti üksinda ja keegi ei aita teda ohu eest hoiatada, siis tema esimene ülesanne on leida pesa jaoks eraldatud koht. Maskeerunud naissoost kunst on nii kõrge, et võite oma pesast mõne sammu jalutada ja ei märka midagi.

Õnnelik lind

Kui tibud ilmuvad, kasvavad naised. Me peame noori pidevalt toitu otsima. Erinevalt täiskasvanutest sööb must jänes loomasöödat, mida sageli pakuvad sipelgad. Väiksema ohu korral annab emane valju signaali ja tibud hajuvad kõigis suundades. Ja muumia-tormil on märkimisväärne kavalus ja hakkab kujutama haavatud lindu. See jookseb kiskja ees, lohistades oma tiivad ja ainult vaenlastest vaenlase ära võtmise. Kui tibud õppivad lendamise kunsti, siis kaob vajadus selliste trikkide järele.

Suvel toituvad metsikud marjad - maasikad ja vasikad. Kui metsa lähedal on välju, saavad nad vilja süüa.

Sügise algusega lahkuvad vanemad tibud emalt. Esimene reeglina lahkuvad noortest meestest perekonnast. Ja alles talve alguses kogunevad tormikarjad jälle kasepuustudesse, kus nad ootavad kannatlikult uut kevadet.

http://detskiychas.ru/obo_vsyom/rasskazy_o_prirode/teterev_detyam/

Lindude lind. Mustanahaliste elustiil ja elupaigad

Varase kevadega saabudes, niipea kui lumi hakkab laskuma ja ilmuvad mustad nõelad, võib näha tormikest. Jänes hakkab intensiivselt jooksma, hüppama ja mummeldama.

Nii on ka nende rivaalivõistlused meeste vahel. Need liikumised ja helid kestavad umbes 15-20 minutit. Pärast seda kuulevad vaiksed helid ja lõpeb kontserdi esimene tegu.

Aga see võtab aega ja see kõik algab. Iga looduses olev lind on mingil moel originaalne. Rinnulind on kõigile huvitav, alates väljastpoolt erakorralist käitumist.

Tugevusliigid

Neid hämmastavaid linde on mitut liiki. Igal neist on oma olulised erinevused. Mõned looduses on inimtegevuse tõttu väiksemad, nii et nüüd on nad usaldusväärse kaitse all.

Mädanik

See sulgedus, nagu ka kõik teised tema vennad, kuulub perekonna faasanide hulka. Põhja-Ameerikas näete niidutüki. Talvel külma ilmaga alguses ei pruugi linnud talumajapidamises kõhklemata. Neil kohtadel õnnestub neil karmil aastapäeval ellu jääda ja toiduainetega probleeme.

Seda tüüpi mustade elupaikade elupaigaks on pähklipuupuud, kohad, kus on palju looduslikke roose ja kaske. Paarimisperioodi alguses vahetavad nad oma paigutamiskohta ja liiguvad kõrgetele rohudega niitudele.

Pesa ehitamiseks valivad linnud tiikide ja madalate rohumaade läheduses. Veehoidla olemasolu - eeltingimus looduses olevate mustade tormide mugavaks eluks. See liik 1967. aastal oli loetletud Punases Raamatus ja seda peetakse ohustatuks.

Suur vürts

Selline must torm elab Alaska keskusest kuni Yukoni, jõudes Great Plainsini. Selle linnu suurus on väike - pikkus ei ületa 49 cm ja kaal ei ulatu kilogrammi.

Terava sabaga mustade tõugude eripära on tema saba, mille keskel on suled pikemad kui teised. Linnu silmade vahel on tume värvi riba. Naistel ja meestel ei ole olulisi erinevusi. Värv esimese paari hämardaja puhul.

Suur vürts

Nendel lindudel on mugav elada vähese rohuga põrandates, mis aitavad oma pesasid osavalt varjata. Kui must torm elab metsas, otsib ta enda jaoks kliiringuid. Sageli leitakse põllumaadel ja mägismaadel.

Grouse-Kosach

Need linnud on piisavalt suured. Nende elupaigaks on Aasia metsad ja steppid. Enamikku sellest liigist võib leida Venemaal, Mongoolias, Kasahstanis ja Hiinas. Seda täheldatakse ka Ukraina, Valgevene, Balti riikide, Poola, Inglismaa territooriumil.

Meestel on tavaliselt suuremad parameetrid kui naistel. Nad erinevad oma värvi poolest. Meeste värvuses domineerivad mustad ja rohelised toonid. Naissoost on see kirevam punaste ja pruunide värvidega. Linnud võivad kaaluda kuni 1,5 kg.

Must torm

Selline must torm elab Alaska, California, Kanada ja Colorado piirkonnas. Nende lindude hulk on värvitud tumehalliga sinise ja rohelise tooniga. Nende värvide taustal värvitud kamm oranž või punane.

Linnu rinnus on kaunistatud valge kohaga. Sinise sooni suurus on muljetavaldav. Mõnikord ületab täiskasvanud mehe kaal kilogrammi. Meeste ja naiste vahel ei esine olulisi erinevusi värvides. Need on erineva suurusega. Nad eelistavad juhtida okaspuudes istuvat elu.

Kaukaasia torm

Selle linnu nimi räägib enda eest. Kaukaasia linnuse elupaik asub Gruusia, Aserbaidžaani, Armeenia ja Kaukaasia territooriumil. Vali kohad kase tiigritega, dogrose. Nad peaksid olema vähe, kuid piisavalt lindude pesade varjamiseks.

Seda tüüpi mustade tormide väljanägemine on väga sarnane mustaga, vaid mõned väiksemad parameetrid. Meeste värvi domineerivad mustad värvid, emane on pruuni ja punase tooniga.

Must torm

Teiselt poolt nimetatakse seda sulgedest ikka veel mustanahaline salvei. See suur lind elab Põhja-Ameerikas ja Kanadas. Otsustades nime järgi, teeb lind polünyaga kogu elu.

Taime seemned on tema tigeduse lemmikhõrgud, nende paksudes, mida nad eelistavad oma kodu ehitamiseks ja ka oma vaenlaste eest peita. Selle liigi puhul on soode olemasolu oluline.

Nende lindude isasloomade värvus on palju suurem kui naistel. Põhimõtteliselt, nagu juba märgitud, on seda mustrit täheldatud kõigis mustanahaliste liikide liikides. Mustpuudes valitseb pruunid toonid, mis on lahjendatud valgega.

Linde kaelal on valge krae. Unikaalne on saba saba, mis koosneb erinevatest suundadest kinni jäänud sulgede hulgast ja tekitab mulje avanenud lillepungast.

Sulede ülemine osa on kaunistatud valge, aluspinnal on mustad. Väärib märkimist, et ainult meestel on niisugune muljetavaldav saba, et meelitada vastassoost.

Mustanahkade välimus

Meeste ja naiste vahel on erinevusi. Seksuaalne dimorfism oma kõrgeimal tasemel, selles suhtes, loodus on teinud kõik endast oleneva. Kõigil mustade tormide meestel on erksad ja küllastunud värvid.

Üldiselt on see väga ilus lind, mida saab vaadata tunde. Linnul on suur ehitis, väike pea, lühikese kaelaga. Maksimaalne kaal võib ulatuda kuni 6,5 kg. Selle pikkus võib olla kuni meeter.

Kaukaasia naise naine

Lindude silmad on kaunistatud punase värvusega nahaga. Lindude nokk ei ole eriti silmatorkav. Selle peale on kumerus. Ja ninasõõrmed on kaetud sulgedega. Tiivad on väikese pikkusega, ümardatud.

Meeste atraktiivne saba on silmatorkav. Lindu otsad on kaetud ploomiga. Naiste hulk on mõnevõrra erinev meessoost. See on hämar ja mitte nii varjatud kui väliskeskkond.

Linnupaik ja elustiil

Tetereva asub Palearctic ja Neoarctic tsoonides. Püreneede piirkonnad ida pool Manchuriast, Šotimaa ja Mongoolia maad, Põhja-Ameerika, Aasia ja Euroopa asuvad need huvitavad ja atraktiivsed linnud. Paljud nende liigid on Venemaal.

See on istuv lind, kuid pesitsusperioodil on see eriti hoolikas eluruumi ehitamise kohta. Praegusel ajal püüab must torm vältida kõrged puudega kurtid metsad.

Imelikult ja mugavalt lindenides ja haavapuudes, kus on näha kasepuid, teraviljatooteid, marju. Mitte nii kaua aega tagasi oli võimalik neid linde steppides jälgida. Kuid põllumajanduse arenguga lahkusid nad järk-järgult.

Linnud valivad oma pesade jaoks maa. Pimedas põõsas või paksud kohapeal on must torm varjupaika. See juhtub, et nad lihtsalt kasutavad maapinda.

Kodu küsimuses on kogu vastutus ainult naissoost. Tugevama soo esindaja ei võta vähimatki osalust. Valmistatud korpuse isolatsiooniks on kasutatud suled ja kuivatatud rohi. Linnud eelistavad elada oma pakendi elu. Talvel on mustad sooned eriti olulised, et kokku hoida. Naine harva lahkub meessoost sel aastal.

Kevadkuudel liiguvad linnud läbi puude värskete pungade ja võrsete otsimisel. On huvitav vaadata neid praegu. Mustad tangud haakuvad tugeva käpaga harule ja võivad nii pikka aega riputada tagurpidi.

Nad on istuvad ja ei ole harjunud elukoha muutustega. Selle põhjuseks on mõnede nende liikide peaaegu täielik hävitamine, sest jahimeeste leidmine ei ole nii raske.

Praeguse riisi aeg langeb kevadel. Nad erinevad paarikaupa. Kuni sügiseni hoolitseb must torm oma järglaste eest, inkubeerib ja hoolikalt valvab. Talvele lähemale kogunevad linnud taas karjadesse. Praegu leidub neid kõige sagedamini puudel, ehkki must torm loetakse maismaalindudeks.

Linnud lendavad trahvi. Päeval lendavad nad puust puu poole, otsides toitu, ja öösel lähevad nad maha. Talvel ööbimise korral ronivad nad sügavale lunda, nii et nad pääsevad külmast ilmast välja. Seal võivad nad veeta paar päeva, kui tänaval ilmnev temperatuur langeb oluliselt. Kuid isegi lume all on linnud äärmiselt ettevaatlikud.

Meeste tiged naissoost paaritumise ajal

Need on täiesti arenenud nägemine ja kuulmine. See aitab neil ohtu ette näha. Jahtimise ajal tasub teha üks kahetsusväärne liikumine ja te võite hirmutada kõik mustad sooned. Hirmutatud linnud liiguvad kiiresti ja müra, põhjustades segunemist.

Selline hobune on kaubanduslik väärtus, mistõttu on klassikalise tigude jahipidamine paljude jahimeeste lemmikaktiivsus. Selline massiline hävitamine tõi kaasa asjaolu, et mõned liigid on väljasuremise äärel ja neid võetakse inimkonna kaitse all.

Võimsus

Räbu toitumine on kõige mitmekesisem. See sõltub linnu hooajast ja elupaigast. Oma dieedis domineerib suuremal määral taimseid toite. Suvel võivad loomad toiduga liituda. Ainult selle elu alguses vajab must torm palju putukaid.

Talvel eelistavad puud, marjad ja nõelad. Põld, elab põllu lähedal, ilma igasuguste piiranguteta ja hirmudeta põllukultuure. See on eriti märgatav sügisel, saagikoristuse ajal. Lindude tavaline seedimine aitab kaasa väikeste kivide ja kõvade seemnete kasutamisele.

Paljundamine ja pikaealisus

Mustanahaga võib rääkida lõputult. See on hämmastav ja võrreldamatu spekter. Mehed püüavad oma parima, et võita naiste kasuks. Nad on nii polügamaalsed, et sellel abieluperioodil võib väetada rohkem kui tosin naist.

Pärast kõiki rituaale ja lõpetatud viljastamist hakkab naissoost eluaseme parandamisega tegelema. Mees ei aita teda selles. Valitud eraldatud kohas, kiskjate jaoks tundmatu, ehitab emane pesa ja seab pruunides punktides 6 kuni 9 pühvli muna.

Haudumisaeg kestab umbes 21 päeva. Lapsel, kes on sündinud paks, on märgatav kohev. Nad on alati mu ema lähedal, nad kuuletuvad ja imiteerivad teda kõiges. Umbes kuu aega hiljem on tibud tiibal. Nende huvitavate linnulindude eluiga kestab 8-14 aastat.

http://givnost.ru/teterev-ptica-obraz-zhizni-i-sreda-obitaniya-tetereva/

Kokkuvõte NOD vanemgrupi „Bird Black Grouse” lastele

Alina Nikitchuk
Kokkuvõte NOD vanemgrupi „Bird Black Grouse” lastele

Chuvashi Vabariigi linna Cheboksary linnavalitsuse eelkoolieelne haridusasutus „Üldise arenguga lasteaed nr 182, mille prioriteetne elluviimine on laste kognitiivse ja kõne arendamise tegevus”.

Kokkuvõte otsestest haridusalastest tegevustest distsipliinil "Ümbritseva maailma tundmine, loodus" vanema rühma lastele

Teema: “Grouse Bird”

(vastavalt A. I. Savenkovi uurimismeetodile)

On arenenud: õpetaja MBDOU "Lasteaed nr 182, Cheboksary, A. A. Nikitchuk

1. Arendada laste üldisi kognitiivseid võimeid (kirjeldada, võrrelda, ehitada lauseid).

2. Arenda sümboolset funktsiooni mõtlemine: võime leiutada märke või sündmuste märke (piktogrammid).

3. Kavandada kava teadusuuringuid: suutma nimetada uuritava objekti märke.

4. Säilitada ja arendada huvi looduse, elusobjektide vastu, julgustada iseloomulike tunnuste, nende välimuse (mustanahaline, liikumisviisid, toitumine) tuvastamist.

1. Töötada välja elementaarsed ideed looduse terviklikkusest ja selle komponentide vastastikusest sõltuvusest, elupaikade seostest (välimus, elupaik).

1. Jätkata laste tundmist oma kodumaa iseloomu pärast.

1. Linnuvaatlus jalutuskäik.

2. Illustratsioonide kaalumine.

3. Lindude saladuste arvamine.

4. Artiklite lugemine entsüklopeedias.

5. Lindude helisalvestiste kuulamine.

6. Vaadake arvutis olevaid videoklippe.

7. Lindude joonistamine.

1. Motiveeriv hetk.

2. Uurimismeetod A.I. Savenkova:

• Isoleerimine ja probleemide avaldus (uurimisteema valik)

• Otsi ja pakkuda võimalikke lahendusi

• Andmete kokkuvõte

• Sõnumid lastele.

MATERJALID JA SEADMED:

1. Lauad ja toolid

2. Kaardid - "uurimisteemad".

3. "Uurimismeetodite" sümboolse kujuga kaardid

4. Raamat - entsüklopeedia.

5. Märgid ja medalid.

6. Teadlase mantel

Kursuse klassid.

W: Tere hommikust, poisid! Kas sa tahad olla teadlased? (D: Jah). Ja kes on teadlane? (D.: See on teadlane, vaatleja). See on õige, teadlane on teadlane, kes jälgib, kogub teavet midagi? Poisid, mine lauale ja pane märgid.

W.: Ma olen teile valmistanud palju erinevaid kaarte (juhendaja esitab kaardid, kus on pilte erinevatest lindudest ja loomadest, loodusnähtusi jne). Need on meie tulevaste teadusuuringute teemad. Vaadake neid ja valige kaart, millest soovite võimalikult palju teada saada. Mida sa valisid? (lapsed võtavad kordamööda, millist kaarti nad valisid). Täna soovitan teil valida uuringu teema "Lind mustanahaline." Kas te olete nõus? (Õpetaja eemaldab kõik kaardid, välja arvatud "Black Grouse Birds" ja paneb need tabeli keskele.

K: Meie ülesanne on saada võimalikult palju teavet mustade tormide kohta ja koostada sellest väike sõnum. Selle ülesande täitmiseks on vaja uurida kõik, mis on võimalik, vajaliku teabe kogumiseks. Kuidas seda teha? Mis te arvate, kus teadlane alustab oma uurimist? (D: Mõtle iseendale; küsige teiselt isikult, loe, vaata raamatusse; vaatlus; katse; mine arvutisse. Õpetaja paneb kaardid kaardile ümber mustaga).

K: Kus me alustame oma uurimistööd? (D: mõtle iseseisvalt. Õpetaja paneb kaardi esimesele reale küsimärgi märgiga).

K: Kus mujal saame uusi asju õppida? (D.: Raamat! Õpetaja paneb kaardi pildi teisele reale välja)

W.: Kes veel saab öelda? (D: Küsi teiselt isikult! Õpetaja postitab kaardiga isiku pildi.)

W.: Siin on selline uurimiskava. (mõelge iseendale, pöörduge raamatu poole, küsige teiselt isikult)

W.: Ja nüüd mõelge iseseisvalt, mida sa tead mustaga? (D: talvitub lind, elab metsas). Parandame, mida me õppisime. (Laps joonistab lumememmide ja puude).

K: Vastavalt plaanile on uuringu järgmine punkt mis kaart? (D.: Loe raamatust). Selleks minge raamatukogu. Loodan, et entsüklopeedia aitab meid. (Q.: Mustal tormil on suur pea punaste kulmudega ja lühike nokk. See on kergesti äratuntav selle suurepäraselt musta ploomiga, millel on pea, kaela ja alaselja purpurpunane või roheline toon. Saba on valge ja saba lõheneb. lehis, lepa ja suvel ja sügisel söövad mustikad, jõhvikad, vaarikad, jõhvikad, ristiku lehed, nisu terad ja kaer). Lähme tagasi oma laborisse ja registreerime tulemused. (Lapsed võtavad kordamööda punaste kulmude, marjade, kõrva, kahvli saba sümboleid).

K: Vastavalt plaanile on uuringu järgmine punkt mis kaart? (D: küsi teist isikut). Meil on lasteaias lindude spetsialist. Tema nimi on Krylova Svetlana Petrovna. (Lapsed lähenevad talle). Beebi: “Svetlana Petrovna, öelge mulle, mida sa tead mustalinnu elust?

Svetlana Petrovna: “Tere, noored teadlased! Mul on väga hea meel, et olete huvitatud lindudest ja ma tahan sulle vähe rääkida, et tahan näidata videot mustast tormist. Tugevus on maismaalind, kuid talvel jääb see puudesse. Maapinnal liigub nagu kodune kana - see jookseb kiiresti ja tõuseb peaaegu vertikaalselt. Rada on sarnane kana, kuid veidi väiksem. Usaldusväärselt hoiab puid, liikudes vabalt ka õhukesed oksad. Lend on kiire ja energiline - must torm võib korraga peatada kuni kümneid kilomeetreid. Raske külmades toidab üks kord päevas. Õhtul, enne päikeseloojangut, püüab must oja leida pimedat ja eraldatud seadet ööseks. Ta istub puus ja hoolitseb koha eest, käppab libu ja siis kaob lahti lumesse ja oma tiibadega ut-rambovyvaet lumi teeb koobas. Kui lumi korgub rebase käppade all, murdub must torm kiiresti läbi lumekatte ja võtab maha. Aga juhtub, et äkki sulab lumi ülemine kiht, moodustades jää. Selline koorik ei ole

alati õnnestub purustada, ja rebase saab püüda rebase. " (Teave skemaatiliselt parandatakse õpetaja: jälgi nagu kana; number 1 ja plaat; ovaali sees on tähe T, lumehelbe peal; täht L sees ovaalne; ovaali sees on täht T, kriipsu kohal).

W.: Tänan sind, Svetlana Petrovna, huvitava lugu eest. Poisid, lähme tagasi oma kohale ja arutleme selle üle, mida me õppisime.

Uurimistöö on lõpetatud. Nüüd paneme lauale kokku meie kokku pandud piktogrammid ja mäletame, mida me huvitavaks saime.

K: Mida tähendab esimene piktogramm? (Laste vastused: talvituv lind, elab metsas)

W.: Mida tähendab teine ​​piktogramm? (Laste vastused: suur pea punaste kulmudega ja lühike nokk, must ploom, sabade lõhenemine, sööda kase, lehise pungad, marjad ja terad)

W.: Mida tähendab kolmas piktogramm? (Laste vastused: jalajälg on nagu kana, see kõnnib nagu kana, toidab kord päevas äärmuslikus külmas, veedab öö pimedas majas lume all, kui ta leiab rebase, puruneb kiiresti lumekatte ja võtab maha lumekatet ei saa jääd murda

Ja nüüd on meil vaja teha üldine lugu meie uurimuse teemal „Must lind” Kui paljud teist ütlevad seda lindu praegu? (Huvitatud lapsed astuvad kordamööda, panevad teadlase mantli ja ütlevad talle. lugu: Hirv on metsas elav lind. Mustal nõelal on suur pea punaste kulmudega ja lühike nokk, ploom on must, saba kahvlid, toidab kase, lehise, marjade ja terade pungad. Mustade tormide jala on nagu kana, kõnnib nagu kana, toidab üks kord päevas äärmuslikus külmas, veedab öö pimedas "maja" lume all, kui ta vaatab rebane, puruneb kiiresti lumekatte kaudu ja võtab maha, kuid ei suuda jääkatet läbida. Teadlased, teil on jutustajale küsimusi. (Kiitke last, kes küsimuse esitas.)

W.: Lapsed, kas sa olid teadlased? (D: Jah). Mis sa täna väga oled. Selleks, et olete täna head tööd teinud, siis annan nüüd teile medalid mustade tormidega piltidega, et saaksite kodus selle lindu kohta palju huvitavaid asju rääkida. Tänan teid kõiki.

Abstraktne NOD vanemgrupi „Kosmose seiklused“ lastele Vanemgrupi lastele mõeldud NOD teemal „Kosmose seiklused” Haridusala: „Kognitiivne areng” - kujunemine.

Abstraktne NOD vanemgrupi lastele „Gryaznulka on fire“ „Gryaznulka on fire” Varustus: trükitud kolmevärvilised kotid, igaüks 10 tk, 3 korvi, kolmevärvilised värvilised kuubikud, 4 tükki, 3 paari hantleid.

Abstraktne NOD vanema rühma lastele „Minu perekond“ Materjali kirjeldus: Pakun teile ülevaate vanema rühma lastele suunatud haridusalastest tegevustest (5-6 aastat) teemal „Minu.

Vanemate gruppide “Ametid” NOD-i kokkuvõte Vanema rühma „Ametid” NOD laste NOD-i kokkuvõte Natalja Flyagina NOD-i „Ametid” kokkuvõte Otsese haridustegevuse kokkuvõte.

Kokkuvõte NOD-st kunstilise ja esteetilise arengu kohta “The Fairy-Tale Bird” ettevalmistava rühma lastele Eesmärgiks on muuta lapsed joonistama (hallitust) muinasjutulindu (soojuslind). • Eesmärgid: jätkata rahvakunsti lastega tutvumist.

Abstraktne NOD vanema rühma „Cheburashka“ laste joonistamisel Eesmärk: õpetada lastele Cheburashka joonistama ovaalide ja ringide abil. Ülesanded: - õpetada lastel joonistuses looma lemmik muinasjutt kangelane;

Abstraktne NOD "McVeani seiklus" vanema rühma lastele. Vanemate gruppide laste haridustegevuse korraldamine teemal „McVeani seiklused”.

Kokkuvõte haridustegevusest "Õnnelinn" vanemgrupi õpilastele Teema: "Õnnelinn" Eesmärk: kujundada laste huvi origami kunsti vastu; arendada enesekindlust, loovust. Haridus.

Korraldatud kunstilise ja loomingulise tegevuse kokkuvõte vanema rühma lastega. "Lind on kevadise sümbol" Eesmärk: Laste kultuuri modelleerimise kaudu laste huvide kujunemine. [/ b] Ülesanded: - edendada loomingulist kujutlusvõimet.

"Lennu kosmosesse." Abstraktne NOD vanemate rühmade lastele Eesmärgid: Hariduspiirkond "Teadmised". Laiendada kosmonauti elukutse kontseptsiooni. Loendamise võime 10-le kinnitamiseks loendage.

http://www.maam.ru/detskijsad/konspekt-nod-po-discipline-poznanie-okruzhayuschego-mira-priroda-dlja-detei-starshei-grupy.html

Höövel

Must linnus, põõsas või must linnus on faasanide perekonna lind, mis elab Euraasia metsa-, metsa- ja steppide tsoonides. Kõigis levikupiirkondades toob must torm kaasa istuv või nomaadiline eluviis. Linnus elab metsade servades, metsade servades, suurte jõgede orudes. See on kaubandusliku jahi objekt.

Kirjeldus

Tugevus on üsna suur linn, millel on väike pea ja lühike nokk. Mehed on suuremad kui naised, nende keha pikkus on 49–58 cm, kaal on vahemikus 1–1,4 kg ja naised pikkusega 40–45 cm ja nende kaal on 0,7–1 kg.

Ploom

Hõõguvärvi värvitoonis on ka mustad morforismid tigeduses.

Mees peits

Meessoost on särav must kolbampulli, millel on pea, kaela, struuma ja seljatüki lilla või roheline sära, erkpunased kulmud. Kõhu tagumine pruun, kerged sulgede otsad; valge. Esmane primaarne sulgede värvus on tumepruun, mille peeglid on alumised pooled 1-5 sulest. Veelgi tugevamalt väljendatakse "peeglid" sekundaarlendude suledel. Saba suled on mustad, lillakujulised; äärmise saba suled on külgedele painutatud, mistõttu on mustanahalise saba saba lüra kujuline.

Naiste ploom

Naine on laiguline, punakaspruun värvus, millel on hall, tumekollane ja mustpruun. Tundub, et see on metssiga naine, kuid seda iseloomustavad valged "peeglid" tiibadel ja väike saba saba. Valge valge. Noori linde tähistatakse sulgedega, nende värv koosneb mustadest pruunidest, kollakaspruunidest ja valgetest värvidest.

Mis toidab

Mustad tormid toidavad peamiselt taimset toitu.

Toit pesitsusperioodi jooksul

Pesitsemisperioodil, kui valgusisaldusega toiduainete olemasolu on dieedis oluline, koguvad linnud puuvillase rohu, kase pungade, lehisepähklite ja lepppungade, kanarbakkide ja heintaimede õisikuid, näiteks soo saialill ja liblikad.

Söögid suvel ja sügisel

Suvel ja sügisel sööb must torm innukalt marju (mustikad, vasikad, mustikad, jõhvikad), ristiku lehed, haavapuud, mansettid, mustikad, sarvede õisikud ja kirsipuu viljad. Kui teravilja kasvatatakse lähedal, viljelevad põllul mustad sooned, söövad nisu ja hirsi terad.

Toit talvel

Talvel koosneb tigede toit koera kassidest, pungadest ja kõrvarõngastest, ja kui see kasvab vähe, toidab lind teiste taimede osi, näiteks kuuse nõelad, nõelad ja kadakamarjad, lehisevõrsed, noored männikoonused, paju- ja leppe pungad.

Chicks toitmine

Pärast nende sündi söövad tibud peamiselt loomasöödat: putukad ja muud selgrootud, kuid liiguvad järk-järgult täiskasvanutele tuttavale taimsele toidule.

Jaotus

Piirkond

Mustalinnu elupaigaks on Euroopa ja Aasia metsa-, metsa- ja steppide tsoonid, mis ulatuvad Alpide mägedest ja Briti saartest läänes kuni Ussuri piirkonnani ja Korea poolsaarele idas.

Elupaigad

Läänes ja Euroopa keskuses elab must torm mägise maastiku metsades 1400 kuni 1800 m kõrgusel merepinnast, kuigi nende ulatus oli varem palju laiem. Tavaliselt eelistab must torm elama piirkondades, kus metsa- või põõsasügavused on kombineeritud avatud maastikuga, näiteks viinamarjades, puukirjades, kerged metsad, jõe orud, soode, heinamaade ja põllumajandusmaa servad. Kõige sagedamini valib must jänes kohad, kus kasepuu kasvab.

Ränne

Jänes on elukoht või teisaldatav lind. Selle hooajalised liikumised on ebaregulaarsed ja on tavaliselt seotud kas toidupuudusega talvel ja muutustega populatsiooni suuruses.

Tavalised liigid

Kaukaasia must lint (Lyrurus mlokosiewiczi)

Väliselt näeb lind tavalise mustana, kuid erineb sellest väikese suuruse ja saba kuju poolest.

Mehe keha pikkus on 50-55 cm, kaal on umbes 1,1 kg, ploom on läbipaistmatu, sametine must, tiibadel ei ole peeglit, kulmud on punased, saba on lüra-kujuline ja kahvlik. Naise keha pikkus on 37-42 cm, kaal on ligikaudu 0,95 kg, ploomi on kirev, punakaspruuni värvusega ja tumedate täppidega.

Liik on endeemiline Kaukaasia suhtes Venemaal, Aserbaidžaanis, Armeenias, Gruusias ja Türgis. Linn on istuv. Elab kõrgusel kuni 3300 m kõrgusel merepinnast, pesad on veidi madalamad. Elab Rododendroni ja dogroosi põõsastes, aga ka väikestes lehtpuudes, mis on kaetud koera ja kadakaga.

Mees ja naine: peamised erinevused

Mustanahaliste seksuaalse dimorfismi esimene ilming on naiste suurem suurus võrreldes meestega. Lisaks on isane ploomiks must, lillase või rohelise läikega, kulmud on helepunased. Kõht on pruun, alumine on valge. Naisel on värvikas, punakaspruuni värvi, millel on põik- ja tumepunane värvus.

Aretus

Koor on lind. Kevadel algavad mehed “tokovischakki”, avatud keskusi metsa keskel ja “jutustama”, st nad käituvad elavalt, mumble, karjuvad ja üksteist jälitama. Ühel voolul tavaliselt 10 kuni 15 meest. Aktiivne vool kestab umbes kaks nädalat. Igal mehel on oma krunt maapinnale, nad ronivad harva puid. Üksteise suhtes käituvad mehed sageli üsna agressiivselt, võitlevad ja juhivad neid naistest eemale. Pärast mehi saabuvad naised tokoviske ja valivad endale partneri.

Pärast paaritumist ei osale isased pesa ehitamisel ega munade inkubeerimisel ega järglaste kasvatamisel.

Nest

Naine varustab pesa tokovischeme kõrval. See on õõnes maapinnal, kus on eelmise aasta rohi, lehed, oksi ja suled. Pesa asub metsa ääres, kasside all, kadakas, nõgeslangetes.

Munade paigutamine

Naine paneb munad mai keskel ja esimesed tibud on sündinud umbes kuu aega hiljem. Ühes siduris on 5–13 (tavaliselt 7-9) kerget okra muna pruuni või pruuni laiguga. Inkubatsiooniperiood on umbes 25 päeva.

Chicks

Nestlings on sündinud paksus kohevikus ja pärast paari tunni möödumist pesast ja järgige naissoost. Kõige ohtlikumad on laste esimesed 10 päeva. Selle aja jooksul jälgib naine neid pidevalt, kuulab kõrvalisi helisid ja kui kiskja läheneb, püüab ta teda kõrvale juhtida. Selleks teeskleb naissoost, et ta on "haavatud", ta jookseb, levib oma tiivad, hüppab ja klammerdub valjusti. Kuulnud ema murettekitavaid hüüteid, põgenevad tibud ja ootavad vaikselt ootele. Kümme päeva pärast võib riiv olla juba flitter, ja 1 kuu vanus on tiibal.

Kogu selle aja vältel on mehed sula, nad peidavad ja käituvad väga hoolikalt.

Hääl

Närimiskotid emiteerivad kiirelt, klammerduvad helid “ko-ko”, lõpuks lindud need lindid venivad. Mehed muteerivad valjusti ja pikka aega, kui oht läheneb, teevad nad kurdiks “chuu-ish” heli.

Meeste valju laulu saab kuulda ainult naljaperioodil, märtsi teisel poolel ja aprillis. Kuid suvel, mis toimub juulis, on must torm tavaliselt vaikne.

Huvitavad faktid

  • Sageli ilmuvad eri riikide postmarkidel. Kaukaasia must tükk on kujutatud Venemaa Panga poolt 24. oktoobril 1995 väljastatud hõbedane rubla mündil.
  • Venemaal ja Skandinaavia riikides on mustanahaline hobune üks populaarsemaid jahilinde, rümpade arv on rohkem ainult valgete paastude ja tigude puhul. 1990ndate alguses lasti Venemaal aastas ligi 120 000 lindu.
http://o-prirode.ru/teterev/

Höövel.

Tugevus on keskmise suurusega lind. Massi kaal varieerub seitsmesaja grammilt 1,6 kilogrammini. Räbu on väga liikuv ja varustatud õhukese korpusega.

See lind veedab olulise osa oma elust maa peal. Kuid talvel on mustade tükkide pea peaaegu kõikjal puidul.

Maapinnal liiguvad kiirgused kiiresti. Liikudes liiguvad need linnud kaela ette. Samal ajal, kui tiged istuvad harul, on selle keha horisontaalasendis. Grouse iseloomustab väljendunud seksuaalne dimorfism.

Grouse on pooleldi asustatud lind ja mõnikord teeb ränded. See elab metsa-steppides, elab sageli metsa servades. Kevadel on esimesed märgid mustanahalise käitumise muutumisest.

Need linnud pesitsevad pesa otse maapinnale, tavaliselt kaetud puu või põõsaga. Mõnikord on pesa väike pinnas.

Sidurite munade arv võib varieeruda neljast kuni neliteist tükki. Ainult naised inkubeerivad mune, ja ainult ta tõstatab järglasi. Nädala pärast sündi võidakse riivida juba ühest kohast teise.

Pärast sündi peavad tibud tarbima loomasööta, kuid kasvades tarbivad nad enamasti taimset toitu. Hobuseid peetakse jahi- ja jahilindudeks.

Müüdid mustade tormide kohta.

Grouse on võimeline kiiresti lendama. Lisaks teeb ta seda kergesti. Lendamisel lindid tihti tiivad tihti (mis muide on tugevalt kaardus). Hõõrdumine võtab kergesti maha nii puudelt kui ka maapinnalt. On ainult üks erinevus. Puudest tõuseb must torm peaaegu vaikselt. Aga maapinnast tuleb see lind üsna valjusti maha. Huvitav on see, et must torm päästetakse alati süüdistuse esitamisest ainult tiibade abil (see tähendab, et see lihtsalt lendab). Lennu ei ole kunagi päästmise vahend.

Grouse iseloomustab väljendunud seksuaalne dimorfism. Seoses selle funktsiooniga on naistel väiksemad kui meestel. Lisaks iseloomustab meestel ja naistel erinevaid värvivärve.

Isastel on mustanahaline magestamine. Nii alaseljal kui ka struugil, kaelal ja peatel on roheline või metallist sinine sära. Tiiva ääres on märgatav peegel (erinevates inimestes väljendub see ebavõrdses ulatuses) - see on valge põikribad. Naiste mustanahal on punakaspruuni värvi värv. Väärib märkimist, et noorte mustade tormide värvus on sarnane naiste värvusega.

Tugevus on pooleldi monteeritud lind. Mõnikord teeb must torm rännakuid. Need migratsioonid on aga hooajalised ja läbitud vahemaades tähtsusetud. Tõsi, mõningaid aastaid iseloomustab asjaolu, et mustad sooned muudavad massi ümber. Sellised ümberpaigutamised on tõenäoliselt seotud elupaiga põllukultuuride ebaõnnestumisega. Grouse on metsa-stepi elanik, kes sageli asuvad metsa servadel. Pesitsemisperioodil eelistab see lind kasepuule, mis on teraviljaväljadega segatud. Sageli tekivad mustad tangud pesades lindenides ja haavapuudes, eriti kui seal on ulatuslikud pistikud, haruldased alamõõdud või metsa servad. Sellisel juhul on pesitsemise eeltingimuseks marjade ja kuivade kohtade olemasolu. Viimane on seadme pesade jaoks tegelikult vajalik. Eelnevat silmas pidades ei ole imelik, et must torm elab harva kiiresti kasvavas metsas.

Tugevus on asustatud metsa- ja metsa-stepi tsoonidega. Me räägime Püreneede idaosa ja Šotimaa territooriumist Ida-Siberisse. Höövlit leidub ka Manchuria ja Põhja-Mongoolia idaosas. Lõunas on selle levikupiirkonnast vähem levinud. See on tingitud asjaolust, et siin on metsade arv vähenenud ning inimene kündab üha rohkem suuri pindalasid. Nende lindude levikupiirkonna põhjapiiri osas võib märkida, et põhjapoolsete mustade tormide pindala laieneb. See on tingitud metsade raadamisest nendes piirkondades.

Kevade saabumine on seotud mustanahalise käitumise muutumisega. Need muutused on esimesed kevadmärgid. Mustad sooned alustavad mõningast taastumist, mis on praeguse perioodi lähenemise eelkäija. Järk-järgult hakkavad talvel lindude karjad lagunema (see toimub märtsis). Ja märgi algus (paar päeva) tuleb ajal, mil pakend ei olnud jagatud. Alguses mürgivad mustade tormide isased juhuslikult. Sel ajal on nad endiselt üldises karjas. Kui päike soojeneb, siis kuulete tigedust ja näete, kuidas need linnud hakkavad võitlema ja üksteist jälitama. Huvitav fakt on see, et mustade tormide ületamist teostatakse muutumatul tokovischahil ja hoovuste puhul võtavad need linnud metsa servad, metsaalad, stepi piirkonnad. On juhtumeid, kus need territooriumid on metsast 5–6 kilomeetri kaugusel. Vanad mehed lendavad kõigepealt praeguse. Neile järgneb eelmise aasta tugev noor must torm. Praegusel ajal hoiavad nõrgad noored tormid ainult äärelinnas ja ei mumba. Üldiselt kordab praegune tükk laulu, milles saab eristada kahte komponenti. See mumbling (voolu esimeses etapis) ja chufykane. Mustade tormide mundumine on natuke sarnane tuvide koorimisega, esmapilgul on see vaikne. Rõõmu saab sellest kaugelt kuulda - kuni kolme kilomeetri kaugusel. Piirkondades, kus mustanahk koguneb, upub nende närimine täielikult teiste lindude helisid. Mustanahaliku laulu teine ​​osa - chufykane - on ühendatud praeguse kõrguse juures ning kogu selle protsessi käigus kaasnevad mustade tõugude erilised liikumised. Need linnud heidavad oma pead tagasi, tõstavad saba, avanevad nagu ventilaator, ja selles vormis on oluline, et nad välja tulevad. Mehed, kes on kogunenud praeguseks, võitlevad tihti omavahel. Võitluse algus on järgmine: kaks meest (kui nad seisavad üksteise ees püsti) hakkavad lähemale lähenema. Samal ajal langetatakse nende pea maapinnale. Siis rivaalid hüppavad püsti ja üritavad üksteist lüüa, sageli kaasnevad sellega suled. Ehkki huvitav on see, et mustad sooned võitluste ajal ei põhjusta vastastele tõsist kahju. Erinevates kohtades, kus jooksevad erinevad mehed, on need erinevad. Reeglina varieerub nende arv mitu kuni kümmekond inimest. Neis piirkondades, kus on säilinud suur hulk musti, on koguvoolu jaoks võimalik koguda isegi rohkem kui sada lindu. Huvitav on naissoost naissoost naise külastamine sümbolite alguses varsti õigeaegselt ja nad saabuvad ainult äärelinnas. Ja ainult siis, kui algab reaalne vool, kas naised jõuavad tihti isegi enne päikese tõusu, kas nad tähistavad oma saabumist iseloomuliku krambiga. Tegelikult paaritumine võib toimuda nii tokovishhi territooriumil kui ka väljaspool seda.

Must torm elab pesa kohapeal. Reeglina on see kaetud puu või põõsaga. Mõnikord on pesa väike pinnas. Selle pind on tavaliselt lehtedega, sambla, varredega jne. Vajalikuks tingimuseks on lehmade, maasikate jms marja marjade pesa vahetus läheduses. See on vajalik, et poeg ei tunne pärast sündi nälga. Hõõrdpesal on järgmised mõõtmed. Salve sügavus on neli kuni kuus sentimeetrit. Salve läbimõõt varieerub kuueteistkümnest kahekümnele kahele sentimeetrile.

Reeglina sisaldab mustanahaliste munade täielik paigaldamine kuut kuni kaheksa muna. Kuigi munade arv võib varieeruda neli kuni neliteist tükki. Munade värvus on kahvatukollane. Nende pinnal on tume pruunid täpid. Mustade munakanade mõõtmed on 47-55 x 34-36 mm. Munade munemine naistele algab alles pärast seda, kui pesas on viimane muna. Mustalinnu lõunapoolse osa jaoks langeb see aeg mai algusesse. Põhjaosa jaoks - mai lõpus või juuni alguses. Huvitav on see, et noored mustad tormid hakkavad pesema hiljem kui vanad. Kui mingil põhjusel on esimene munade munemine surnud, on naissoost teisel munemisel võimalik edasi lükata. Selline asjaolu on selle perioodi pikkuse põhjus, mil näete pesade munakanade munemist.

Kasvata tibud on täielikult ema "pädevuses". Nagu haudemunad. Meeste puhul leiavad nad kohe, kui praegused otsad lõpevad, enda jaoks eraldatud kohad. Siin on nende molt. Haudemunad kestavad kakskümmend üks kuni kakskümmend viis päeva. Mustlaste tibude lõunaosas on sündinud juba juulikuu esimesel kümnendil. Jaotusvahemiku põhjapoolsetes osades ilmuvad juuni lõpu ja juuli alguse vahele hauded. Huvitav on see, et vahetult pärast sündi võtab emane mustanahaline pesa pesast. Alguses hoiab ta pesaga üsna hästi kaetud kohtades. Mustanahaliste tibude kasvumäär suureneb järsult pärast nädala pärast oma elu. Nende suled ilmuvad kolmandal või neljandal elupäeval. Siis pöördub roolisulged. Nädal pärast sündi saavad tibud kohalt kohale ja isegi lühidalt puude juurde. Kaks nädalat pärast sündi teevad nad juba suurte vahemaadega üsna hästi. Umbes ühe kuu vanuselt moodustub esimene sulgede riietus noortes tormides. Poolteist kuud vanad tormid suudavad veeta pikka aega ja isegi ööbida seal. Väärib märkimist, et paljud tibud surevad varases eas, samuti on märkimisväärne munade kadu (mõnede allikate järgi on need umbes 10% algsetest siduritest). Tibude suremus alates sünnist kuni sügise alguseni varieerub 26–55%. Seda kõrget suremust mõjutavad mitmed asjaolud. Need kiskjad ja ebasoodsad ilmastikutingimused. Lisaks on teatud mõju noorte varude surmale seotud kariloomade karjatamisega pesakeste pesade territooriumil.

Esimene kord pärast sünnitust tibud torkavad väikesesse piirkonda. Kui nende liikumine suureneb, laienevad nad. Eelkõige on see tingitud marjade otsimisest. Mustade tormide sugukondade üleminekud muutuvad kevadise leiva küpsemise ajal regulaarseks. Sarnased üleminekud neile tehakse hommikul ja õhtul. Keskpäeval ja öösel naaseb metsik servadesse.

Grouse iseloomustab sügisel ülevool. Alguse aja järgi langeb see suve lõpus või sügise alguses, intensiivne vool jätkub kuni oktoobri lõpuni. Kuid isegi detsembris-jaanuaris võib kuulda üksikute kosachide mässumist. Veelgi enam, sügismängus osalevad ainult mustad tormid. Praegusel tormil lennata enne päikesetõusu; isaseid peetakse maapinnal. Nad räägivad mustast tormist kogu päeva jooksul.

Mustanahaline tibu koondatakse karjadesse kohe pärast looma lagunemist. Kogu talveperioodi kestvate karjade hulka kuuluvad nii vanad kui ka noored naised ja mustade tormide isased. Iga mustanahkade karja on kalduvus olla teatud piirkonnas, kuni toiduvarustus on lõppenud või suur hulk lund on langenud. Üldiselt rändavad linnud talve alguses puusööda, kuna maapinnal olev sügav lumi kiht on kättesaamatuks. Seda silmas pidades on mustadel tormidel sageli talvel näha ainult istungeid puude harudel.

Isegi talvel magavad maapinnal mustad sooned. Samal ajal heidavad nad lunda. Nad teevad seda musti järgmistel viisidel: visates end lumest lennult või puult, murdub must torm läbi selle ülemise kihi, mille järel see tekitab depressiooni (mõnikord on lumi alla jääv kursus üle kümne meetri). Lumesadu on väga müra. Selleks ajaks, kui see protsess on väga lühike. Eriti külmadel päevadel võivad mustad tormid veeta mitu päeva ilma lumekatte all. Üleöö kohad on kergesti identifitseeritavad lume ja allapanuga. Reeglina on aukude vaheline kaugus kaks kuni kolm meetrit. See juhtub, et lumekatet blokeerib kõva koorik. See on võimalik, kui külm tuleb pärast sulatamist. Selle tulemusena ei suuda mustad tormid lumi alt välja ja surevad. Nende lindude karjad elavad kuni talve lõpuni samasuguse tõusuelu. Veebruaris - märtsis liiguvad linnud taas tokovische piirkonda. Siin jääb must torm kogu aretusperioodi vältel.

Naistel ja meessoost ei esine vaenulaid samaaegselt. Vahetult pärast voolu lõppu algab molt täiskasvanud vihmades. Selle kestus on väga pikk ja võib kesta kauem kui kaks ja pool kuud - kuigi selle lõpp on sageli septembris või isegi oktoobris. Reeglina leiavad linnud perioodi jooksul suhteliselt ohutuid kohti. Tavaliselt on nende rollid paksu põõsastega. Kõigepealt varjab must torm väike sulg. Siis pöördub rooli- ja lennu suledeni. Samal ajal hakkavad isased mehed hakkama. Naised, kellel on tibud, molt koos nende sugukonnaga - aja jooksul, kui see toimub kuu jooksul pärast isasloomade sattumist. Umbes septembris on tormilinnud juba täielikult valmis.

Jänes on taimne lind. Loomset päritolu toitudel on väike koht mustade soonte toidus. Loomade sööt (näiteks mardikad, sipelgad, kärbsed, ämblikud, röövikud, sääsed, nakkused jne) on nende lindude varases eas väga vajalik ning elu esimesel nädalal on neil oluline roll söötmisel. Kevad ja suvi - see on aeg, mil mustade tormide toitumine on kõige mitmekesisem, nimelt kevad- ja suveperioodil, mustade tõugude toiduvarustust esindavad rikkalikult lilled, lehed, taimede pungad. Lisaks mängivad toitumises olulist rolli erinevate põõsaste ja rohttaimede seemned. Viimaste liigiline koosseis sõltub tugevalt mustanahalise elupaigast. Talveperioodil söövad mustad sooned peamiselt pungad, samuti kase, haava, paju, lepa kõrvarõngad ja võrsed. Kadakamarjad sisalduvad ka nende toitumises. Nende lindude maod on peaaegu alati väikesed. Nende ülesanne on hõlbustada sissetuleva toidu jahvatamist. Need veeris on eriti olulised varakevadel (enne voolude algust).

Grouse on jahilind. Seda hõlbustab mustade soonte levik ja nende lindude suur arv. Saagi püüdmiseks kasutati mitmesuguseid viise. Näiteks sügisel püüavad nad täiskasvanud loomi. Talvel leiavad nad nende lindude varjupaika. Kevadel jahivad nad praegusel ajal ja suvel muutuvad jahimehed jahimeheks. Püstolite jahipidamise meetodid ei ole aga ainsad. Sageli kasutatakse erinevaid püüniseid (ja varem seda meetodit domineeris).

http://www.molomo.ru/mify/te/teterev.html
Up