logo

Zaitseobraznye - platsentaalsete imetajate korralduse esindajad. Loomadel on platsenta, tänu millele sünnivad noored üsna arenenud, tugevad. Naised toidavad oma järglasi piimaga.

Jäneste lühikirjeldus

Eripäraks on kõrvad - pikad, torukujulised, mitte kehaga samaväärsed. Kõrvade eeliseks on see, et nad aitavad loomadel elada looduses ohtlikes tingimustes.

Seedetrakti struktuur

Metsaline toitub taimedest, juurtest, puukoorest. Nad toidavad rasket toitu, mistõttu loodus on andnud loomale suure kooriku, pidevalt kasvavad hambad. Koerte ei ole, lõikehammaste ja molaaride vahel on tühi ruum, mida nimetatakse diastemaks. Parempoolne ja vasakpoolne molaaride rida on ühendatud õhukese sillaga, mis moodustab tugeva luu taeva. Loomade ülemine lõualuu on 2 paari lõikehambaid: suured ees, väikesed ja väiksed lõikehambad. Hambad on pidevalt kasvamas, et lihvida lõikehambad, loom on sunnitud nibeldama.

Mao koosneb kahest osakonnast, kes vastutavad teatud funktsioonide eest:

  • põhi - toidu fermentatsioon;
  • pyloric - toidu jagamine.

Kus jänesed elavad

Hobused elavad kõikjal: tundras, taigas, stepis. Looduses on nad üksildased. Plii öine. Toitu otsides lähevad loomad pimedas välja, nii et hämarik peidab nad looduslike vaenlaste eest. Kangendatud, loomad tulevad koju enne päikesetõusu. Nii et keegi ei mõelnud pesast, siis metsaline ronib ta tagasi, olles varem jälgi seganud.

Lair valitakse hoolikalt, hoolikalt. See peaks olema soe, kaitstud tuule eest. Loomadele ei meeldi niiskus, müra. Loomad ei kaevata auke, vali valmis koht: põõsas, põllumaa, pikk rohi. Värvi tõttu ei ole looma näha.

Nad on diivanikartulid, ei muuda elupaika. Kui inimesed või loomad sunnivad teda oma kodudest lahkuma, siis metsaline ei lähe kaugele. Maksimaalne kaugus elukohast - 2–3 km, kui oht läheb, loom naaseb koju.

Külma ilmaga alguses langevad kõrgematel kõrgustel elavad jänesed madalikule, et talveks oodata.

Tuleb märkida loomade puhtust. Nad istuvad sageli maha ja toovad puhtuse: kammitud, lakkunud vill.

Mis sööb jänest

Hobused on taimsed. Loomade toitumine varieerub sõltuvalt hooajast ja piirkonnast, kus loom elab. Kevadel sööb loom noori võrseid.

Mida teeb jänes talvel

Talveaeg on metsloomadele raske aeg. Külma ilmaga kaevavad loomad lume, otsivad kuiva rohu. Neid võib leida talveväljadest, kus nad söövad, pärast saagikoristust, spikeletid ja juured. Metsad kooruvad metsas, põõsad metsas. See annab aednikele palju vaeva, sest jänesed rikuvad väärtuslikke viljapuude sorte.

Suvel

Suvine toit on lai. Loomad söövad taimi, kaaluvad aktiivselt. Eelista rohu ülemist osa: lehed, lilled. Nad söövad võilille, pikane, tansy, maasikad, mustikad.

Söömise ajal põrkuvad loomad keskkonna hindamiseks üles. Kui loom on märganud või tundnud ohtu, hakkab ta kõvasti oma jalgu maapinnale koputama. Koputage - hoiatus ohust.

Paljundamine ja pikaealisus

Paaride kasutamisel kasutavad käpad paaritumise ajal - nad meelitavad ligi lähedasi. Mehed peaksid võitlema, et paljastada vääriline kandidaat pika ja kõrva ilu südamele. Karjääri kestus on pikk: see algab jaanuarist, lõpeb augustis-septembris.

Naine kannab järglasi umbes 2 kuud, umbes 43 päeva. Ühest pesakonnast toob jänes 1-9 poisi. Talvel on sündinud 1-4 jänest, suvel suureneb arv. Hobused sünnib täielikult villaga, silmad on avatud. Vastsündinud beebi lakub, raputab õrnalt vereringet. Siis peitub ema need auku, läheb toitu otsima. Kolme nädala jooksul toidab jänes noori piimaga, seejärel lülitub iseseisev rohumaale. Kui õendusabi samochka kohtub teiste inimeste jänesega, siis ta toidab neid. Isegi kui ema suri, saavad orvud lapsed vajaliku piima, nad ei sure nälga.

Kuna tuhanded jänesed ei jõua seksuaalse küpsuseni ja surevad röövloomade küünistest ja hammastest, on loomadel loomulik viljakus. Haruldane iseärasus on loomadele omane - superfitatsioon - emane võib olla rasedate järglastega erinevatel arenguetappidel. Üksikisikud saavutavad seksuaalse arengu 6 kuu võrra. Paarimisperioodil teeb naissoost helisid, mis meenutavad inimese mässumist.

Väliselt on jänesel jänest eristada. Suguelundite uurimisel võib märkida, et naistel on näha kõhu- ja rinnanäärmed.

Looduses elavad jänesed 7-8 aastat

Sordid

Kokku on teada 32 jänesordi, kuid teadlased nõuavad jänese ja küüliku lisamist, millest on umbes 45 liiki.

Valge jänes

See on üsna suur metsaline, mis kaalub umbes 1,5-5 kg. Looma kõrvad võivad olla kuni 10 cm, lühike väike saba on alati lumivalge, suurused varieeruvad 5 kuni 10 cm, valged jänesed on lai ja paks, mis aitab tal hüpata üle sügava, lahtise lume.

Jänesevärv sõltub suvisest vahemikust: hallist punaste triipudega kuni tumehallini. Metsalise kõht on valge. Harjad suuremad ja raskemad, kuid värvi poolest ei erine. Talvel paneb jänes lumivalge karvkatte, mille nimi sai.

Valge jänes võib leida isegi Argentinas. Venemaal elab see kõikjal, on jahipidamise objekt, sest jänesliha on kuulus oma helluse poolest.

Pruun jänes

Loom kaalub umbes 6-7 kg, värvus on tumehall ja prillid on tumepruunid. Jänese kõrvad on pikad, võivad ulatuda 14 cm-ni, saba on piklik, selle pikkus on umbes 8-14 cm, kuna see liik elab väikese lume kogusega kohtades, mille käpad on kitsad ja tihedad. Metsaline eelistab stepet.

Rusacki tutvustati Austraaliasse, kus sellest sai riiklik katastroof. Kontrollimatu paljunemine tõi kaasa kohaliku loomastiku surma, suure hulga põllukultuuride kadumise. Õpetus on läbi viidud uuring, mille eesmärk on kõrvaldada metsaline Austraalia territooriumilt.

Tolai jänes

Desert loom harjunud elama sooja elupaiga. Metsalise suurus on väike. Kaal - 1,5-3 kg. Jalad on pikad, kitsad. Eristavad pikad kõrvad, saba. Karusnahk on hall, kollakas või pruun. Pimedad, heledad värvid vahelduvad, jänes näeb kole. Looma saba on tume, kuid on olemas eriline omadus - valge karvade harja lõpus.

Manduuria jänes

Miniatuurne habras loom, mis kaalub kuni 3 kilogrammi. Sellel on lühikesed kõrvad, saba. Karv on kirev, selja keskel on mustade juustega. Mõnikord on melanistid - jänesed, millel on must karv.

Anteloopi jänes

Venemaal seda ei esine. Habitat - Mehhiko, Arizona Ameerika Ühendriikides. Metsalise kõrvad ulatuvad 20,5 cm-ni ja teenivad mitte ainult kuulmist. Kuuma kliima tõttu on kõrvad soojusvaheti, mis aitab vähendada kehatemperatuuri.

Hiina jänes

Miniatuurne loom, kes kaalub kuni 2 kg, elab peamiselt Hiinas, Vietnamis. Armastab mägesid, madala rohuga niite.

Curly jänes

See elab Tiibetis, Hiinas. Loom on väike, kaaluga umbes 2 kg. Värvipalett on mustast määrdunud kollaseks.

Hobuste sort on hämmastav, kuid nende harjumused on peaaegu identsed. Loomad toimivad jahil, sest see on õrn liha, paks karusnahk. Sageli sureb hirmutatud loom hirmu tõttu.

http://mygreenworld.ru/zhivotnye/chem-pitaetsya-zayats-v-prirode/

Jänes toitumise kaudu. Mis sööb jänest. Hare - Tolai

Mis on jänes välja näeb, on igale inimesele juba varases lapsepõlves teada. Küülikud - kõristid ripuvad hällidesse, plussid jänesed antakse kõikidele lastele, eranditult, šokolaad jänesele - iga lapse soovitud delikatessile. Mitmesuguste ettevõtete logodel leidub pidevalt karikatuure, raamatuid, jäneseid, looma korduvat pilti.

Kus selline populaarsus pärineb? Vastus viitab sellele, et vaadelda võluvaid kohevat olendit, millel on pikad kõrvad ja pomponi saba. Kuid vähesed inimesed ei tea, millised on avalikkuse lemmikud looduses, mida söödavad söödad, eriti talvel, lumetõrjega kaetud tasandikel ja metsadel? Huvitav küsimus ja vastus peitub pikaajalises elustiilis.

Jänes sööb rohu.

Milline metsaline on jänes?

Hobused - jänese ja jänese perekonna esindajad. Huvitav on see, et kuni mõnda aega oli jäneseid näriliste rühmana, kuid need eraldati täiesti erineva hammastruktuuri tõttu. Erinevalt närilistest (oravad, hiired, jerboad, hamstrid) ei ole jänesed üks, vaid kaks paari lõikehambad ülemises lõualuu, mis asuvad üksteise järel.

Lisaks sellele ei ole taimne toit - mida jänesed toidavad - eriti meelitavad närilisi, mõned neist on lihasööjad, enamik söövad putukaid, kala ja linnumunasid. Ja jänesed on absoluutsed taimetoitlased, see on märk täiesti teisest evolutsioonijoonest, mis võimaldab neid pidada iseseisvaks üksuseks.

Hobused moodustavad sama nime perekonna, mis hõlmab umbes 32 liiki loomi, kes elavad kõigil mandritel, välja arvatud Antarktika ja Austraalia. Venemaa territooriumil on 4 jäneseliiki: tuntud jänes ja valge jänes, samuti tolai jänes ja vähe uuritud, kõige salajasemad liigid on manduuria jänes. Need loomad elavad erinevatel biotoopidel ja neil on liikidele iseloomulikud välimuse tunnused ja harjumused.

Millised on Venemaa jänesed?

Rusak on suurim jänes meie riigi territooriumil, täiskasvanute suurus on 57 kuni 68 cm ja kaal võib ulatuda 7 kg-ni. Pruuni jänese suvel karusnahk on pruun, pruun, hallikas, punakas, hästi tumedate hõbedaste ja iseloomuliku lainega, ainult kõht on valge. Pärast sügismulti kasvavad jänesed lopsakas talvel karusnahk ja muutuvad veidi kergemaks. Jänes domineerisid taimede maapinnal asuvad osad.

Valge jänes on jänesest veidi väiksem: jänesed kasvavad kuni 44-65 cm ja kaaluvad 1,6–4,5 kg, väga harva kuni 5,5 kg. Valged juuksed on kõrvad ja saba märgatavalt lühemad ja värvus sõltub hooajast. Suvel on punakasvalge jänes tumehall või tumehall, pruunide laigudega, ja kui see on tuhmunud, muutub see sügisel lumivalgeks, ainult kõrvade otsad on mustad. Vastupidiselt jänesele kaevavad need loomad rohkem maad ja toituvad sagedamini taimede pirnidest ja risoomidest.

Jänes-tolai on väiksema koopia jänesest, millel on samad piklikud kõrvad ja suhteliselt pikk saba. Täiskasvanud toli keha pikkus on 39–55 cm ja loom kaalub kuni 1,5–2,8 kg. Karusnahkade värvus on sama, mis heledate venelastega, kuid ilma lainepikkuseta ja ka talvel heledamaks. Aga Tolya toitumine on väga sarnane valge jänese toitumisega.

Manchuri jänes on sama väike kui tolai, kuid kõrvadega nagu lühike valge jänes ja saba. Erinevalt sugulastest on Manchu jänese vill karm ja õrnalt ning see jänes kannab aastaringselt sama värvi. Looma selja ja pea on mustade täppidega pruunikad, küljed on kergemad, kõht on valkjas, põsed on kaetud kergete laigudega. Liigi tunnusjooneks on tumedate karusnahkade ribad, mis kulgevad mööda harja.

Manchuri jänese lõunapoolses populatsioonis on melanistide eksemplare, mis on üleni mustad, põhjas on lumivalge ja kahvatukollane kurk. Huvitav on see, et selle liigi jänese hulgas on söödakultuuride viljapõõsas Lespedeza ja loomade hulk ei lähe kaugemale selle kultuuri leviku territooriumist.


Jänes sööb rohu.

Kus jänesed elavad?

Rusak on tüüpiline steppide loom, kes on laialt levinud Euraasias ja Põhja-Aafrikas. Venemaal asub see Ladoga järve rannikust Khabarovskini ja Primorsky krai. Need loomad eelistavad avatud ruume - tasasusi, steppe ja pooldarde ning isegi metsades valivad nad servi, tuhka ja kergeid metsasid.

Hobused elavad tundras, metsades ja metsa-stepides Skandinaavias Mongooliasse, Hiinasse ja Jaapanisse. Venemaa territooriumil leidub seda peaaegu kõikjal, eriti suvel, söödaga. Tegemist on tüüpilise metsloomaga, kuid valge mets väldib tihedaid metsasid, kuid on hariliku paju ja roostikuga märgaladel, põõsas tundras, otsides rikkalikku söödamaad sageli põllumajandusmaal, külade ja külade lähedal.

Hare-tolai on hämmastav olend, mis ei vaja metsi ja väljad. Loomade lemmik-elupaigad on Kesk-Aasia kõrbed ja pool-kõrbed. Venemaal on Tolay elupaigad killustunud hajutatult kuivades stepides ja Lõuna-Siberi mägistes piirkondades Altai mäestikust Astrakhani piirkonna lõunaosani. Mida söödavad kiskad, kes sellist kummalist valikut valivad? Loomad nibeldavad haruldasel noorel rohul, koirohel, kemyshil, tamariskil, liivaaksa oksadel, kaevavad taime mugulad. Tolai toitumises on efemera tingimata olemas ja huvitavalt saxauli jämedad võrsed.

Manchuri jänes leidub Venemaa Kaug-Idas, Hiina Manchurias ja Põhja-Koreas. Need loomad armastavad tiheda alamõhe metsaid, sarapuupuid, kasepuid, niiskeid alasid ja harva esinevad avatud aladel. Lisaks ülalmainitud lespetsile sööb kahevärviline loom rõõmuga igasuguse taimestiku rohelisi osi. Nagu kõik sugulased, sõltub ka manduuria jänese toitumine aastaajast.

Mida söödavad söödad suvel

Hobused on röövloomade ja inimeste vastu kaitsetud, seetõttu on nad hämaras ja öösel aktiivsed, kuid ruti ajal märgatakse neid sageli päeva jooksul. Hobused on territoriaalsed ühekordsed, nende üksikud krundid mahutavad kuni 50 hektarit. Päeva jooksul istuvad jänesed üksildasesse kohta: põõsadesse, paksu rohu, tühja rebane ja mädarinda ja öösel nad otsivad toitu.

Suvel on jänesel oma territooriumil piisavalt toitu. Hobuste sööda hulgas on esmalt roheliste taimede kõige erinevamad osad. Belyak tarbib rõõmsalt kuldnärvi ja voodikesi, mis toidavad hiireherneid ja raudrohi. Tervisele vajalikud vitamiinid ja mikroelemendid saadakse võilillest ja ristikust.

Vasika dieedis domineerivad ristik ja võilill, lutsern ja rüpsi, väga kasulik sigur, eeterlike õlidega rikas eeterlikud õlid. Hõrgutisi otsides külastavad jänesed sageli haritud taimede kasvatamist, kus nad pidu erinevatel rohumaadel, tataril ja noortel päevalillidel. Eriti eelistatud kurgid, kuid ei loobu köögiviljadest.

Hobused kasvavad rikkaliku sööda ajal - märtsist septembrini. Need loomad on äärmiselt viljakad ja üks emane võib toota järglasi 5 korda hooaja jooksul ja kuni 9 küülikut võivad olla sugukonnas. Sügise alguses ja enne külma hakkavad jänesed aktiivselt sööma mustikaid, horsetaili, kaevama maapinnalt erilist delikatessit - põhjapõtritrühvlit. Toitumises on noorte puude ja põõsaste okste ja külma algusega lülituvad jänesed tahkele toidule.

Millised jänesed talvel söövad

Kui jänese suvine toit on põhimõtteliselt identsed, siis on erinevate liikide talvel toitumine märgatavalt erinev. Jänes otsib endiselt pehmet toitu, kaevab lume alt surnud rohu, külastab taimede aegu kasvatatud taimede pealt otsides ja väljavõtleb põllukultuure.

Kui lumi on paks, siis jänes on sunnitud minema puude ja põõsaste kooresse ja võrkudesse. Eriti eelistab sarapuu, luud, tamm ja vaher. Harvemini lööb ta õunad, pirnid ja paju.

Valged ei meeldi muru rätikutele, kuid nad kaevavad lundi, et otsida seedripuu ja marju, süüa heina heina. Jänes lemmiktoiduks on paju, lehise, kase ja haava koor ja oksi. Loomade ellujäämises mängib olulist rolli metsik roos, kadakas, linnukirsi võrsed, lepa ja sarapuu.

Manchuri marja toit on sarnane valge jänese toiduga ja loomad eelistavad haavandit ja paplit. Jänes-tolai, nagu jänes, kaevab rohkete taimede otsimisel palju lundit ja tahketest toitudest arvestab eriti Chemysh'i ja tamariski.

Näljast ei jängi jänes ja igal aastaajal leiavad nad piisavalt toitu. Nad elavad keskmiselt 10-12 aastat, jänesed on pikaajaline ja saavad elada 17 aastat. Looduses on jänesed aga kiskjate ja inimeste vastu kaitsetud, nii et nad elavad parimal juhul umbes 5 aastat. Vaid Venemaa kõigi nelja jäneseliigi haruldase viljakuse tõttu on üsna palju ja nende elanikkonna seisund ei põhjusta teadlaste hirmu.

Hobused on üks levinumaid loomi maailmas. Isegi vaatamata sellele, et neil on väga väärtuslik karusnahk, mis ei ole sel põhjusel jahipidamise lemmikobjekt, ei võimalda jänese viljakus seda populatsiooni kaduda.

Kokku on maailmas 30 jäneseliiki, millest igaüks erineb oma harjumuste ja väliste tunnuste poolest. Räägime täna ühest neist - jänesest jänesest.

Valge jänes Kirjeldus jänes

Miks valge? Talvel muudab see jänese alamliik värvi hallist (mõnikord hallikas-punakas) lumivalgeks. Ainult kõrvadel võivad olla mustad täpid.

Jänese kaal on vahemikus 1,6 kg kuni 4,5 kg, pikkus on vahemikus 40 kuni 65 cm. Loomal on puhas ümara kujuga saba, mille pikkus ulatub vaevalt 7 cm ja pikkade pikkusega 8 kuni 10 cm. liik on alati lai, jalad ja sõrmed, mis on kaetud paksuga.

Selle liigi jänese moltperiood on kevadel ja sügisel - 2 korda aastas. Neis piirkondades, kus lumi langeb väikestes kogustes, ei muutu valged värvid.

Naised on enamasti meestest mõnevõrra suuremad.

Elupaik

Nii et kui see lumivalge ilus elab? See liik on kõige levinum Põhja-Ameerikas, Skandinaavias, Norras, Rootsis. Venemaal on Siberis, Kamcsatka ja Sahhalini piirkonnas, valged juuksed Ukrainas - Chernihivi, Zhytomiri ja Sumy piirkondades.

Valged eelistavad elada kohtades, kus toit on nende jaoks hooajast sõltumata rikkalik. Kõige sagedamini on need ilud segatud ja lehtmetsade servad, põõsastikestes, veekogude lähedal olevates pilliroogades, kõrgetel steppide rohudel. Jänes püüab lahendada seal, kus puuduvad röövloomad.

Võimsus

Mida söödavad jänesed? Valged loomad kuuluvad taimede kategooriasse:

  • Suvel meeldivad need pikakarvalised selliseid rohttaimi nagu ristik, rohi, võilill lehed ja lilled, raudrohi, kuldnahk ja paljud teised oma elupaigas kasvavad ravimtaimed.
  • Sügisel toituvad jänesed väikestest põõsaste harudest.
  • Talvel toituvad need ilud puude koorest, nagu haab, kask, paju, jne. Nad võivad saada kuiva rohu ja seedri koonuseid lume alt. Mõnikord söövad nad kuiva marja, mis jääb põõsadesse. Ja võib ka süüa roos, metsiku roos, kadakas ja lepa. Kui jänese elupaiga lähedal on viljapuuaiad, siis võib leida jänest, mis viljab viljapuude koort.
  • Kevadel ulatub see kohev rohi rohumaadesse ja noortele puudele ja põõsastele.

On olnud ebatavalisi juhtumeid - leiti gurmee valged jänesed, kaevati üles ja sõid trühvli seeni.

Eluviis

Mis on jänese käitumine? Neil on kõrgeim tipptugevus õhtul ja hommikuti.

Talvel valavad jänes valged jänesed väikese augu, kus see varjab halbade ilmastikutingimuste või päevavalguse ajal. Suvel ei tee Valged majad tavaliselt selliseid varjupaiku, vaid asuvad eraldatud kohas lihtsalt muru võttes.

Valged jänesed liiguvad varjupaiga kohalt toitumispaigani peamiselt samal marsruudil. See muutub eriti märgatavaks talveperioodil - nad sõidavad nii hästi, et isegi inimene saab neid vabalt jalutada.

Toitu otsides võib see pikakarvaline liikuda väga pikkade vahemaade juures - kuni 10 kilomeetrit ühe öö jooksul. Aga kui pikal kõrvus on piisavalt toitu, siis saab samal õhtul läbida vaid ühe kilomeetri.

Jänes on väga halvasti arenenud nägemine ja lõhn, kuid tal on suurepärane kõrv. Väga kiire liikumise võime on ohu korral ainus kaitsevahend.

Aretus

Kotkas, nagu kõik tema kõrvus olevad vennad, on väga viljakas loom. Paaritumisaeg esineb tavaliselt kevadel ja suvel. Naistel on viljakuse tipp 2 kuni 7 aastat. Rasedus kestab 47 kuni 55 päeva, varsti pärast jänespaaride sündi. Ühe hooaja jooksul võib naissoost tõusta 2 kuni 4 sugu, sõltuvalt tema vanusest ja toitumisest. Okoth esineb maapinnal eraldatud kohas. Esimesed küülikud on sündinud aprillis-mais, teine ​​juunis-juulis, kolmas augustis-septembris. Harva ilmuvad esimesed lapsed märtsis ja viimased novembris, kuid sellised hauded tavaliselt surevad.

Ühe pesakonna puhul sünnib keskmiselt 5–7 jänest, kuid see on ka 11. Lapsed sünni- takse paksud karusnahaga kaetud, suudavad erinevalt paljudest teistest loomadest näha ja võimelised iseseisvalt liikuma. Vastsündinu kaal on ainult 100–130 g.

Esimesed 8 päeva söödavad jänesid ainult oma ema piima ja hakkavad seejärel maitsema rohu. Kuna küüliku piim on väga rasvane ja toitev, siis lapsed ei söö rohkem kui üks kord päevas. 15 päeva pärast liiguvad poegad juba emast eemale ja juhivad iseseisvat elu, valged juuksed jõuavad puberteeti kümne kuu vanuseni.

Selle jänese eluiga on 17 aastat, kuid kahjuks enamik neist ei ela isegi 5 aastat - kiskjad, salaküttimine ja nakkused on süüdi.

Arv

Jäneste arv ja tema kaaslased varieeruvad aasta-aastalt.

Selline valvur

  • Valge jänes on Ukraina Punases Raamatus ohustatud liikidena.
  • Kaasa arvatud Rahvusvahelise Kaitseühenduse Punane Nimekiri.
  • Seda kaitseb Berni konventsioon.

Hobused otsustavad elada avatud maastikul, ilma tiheda taimeta, mis on oluline nende kiireks liikumiseks ohu korral. Need on stepid, põõsastega metsade servad ja heinamaad, st sellised kohad, kus on suurepärased elutingimused söödaks. Hobused tunnevad end jõgede, järvede, erinevate kanalite käeaugudes hästi. Siin meelitavad neid värskete ja mahlakate roheliste rohkust, mis on säilinud ka põua ajal. Hobuseid võib tihti leida kohtades, kus põllukultuurid kasvavad.

Mahlane rohi, teravilja, kaunviljad - jänesele lemmik toit suvel ja kevadel. Sageli elavad nad kultuurikultuuride, sh kapsaväljade, porgandite lähedal. Hobuseid söövad reeglina topid, kuid ka madalad juured võivad olla kaevatud. Sügisel lähemal võivad jänesed süüa, sealhulgas savi. Ärge loobuge ja päris raske horsetail kasvab jõgede lähedal metsas.

Talve menüü

Talvel jänesed ei nälga. Nad vahetavad veidi oma elupaiku, püüavad hoida põõsaste ja noorte puude kasvukohad lähedal. Jänes raiub taimede ja põõsaste madalad juured, samuti leiab ta eelmise aasta rohu, millel on vähe toiteväärtust. Seepärast muutub talvel peamiseks jänese toiduks puude ja külgvärvide koor, mida ta saab süüa tänu oma väga teravatele hammastele. Kesk-Venemaal elavad loomad eelistavad paju koor, sarapuu,. Siberi piirkondades võib jänes toita noort lehist.

Talupidajad kannatavad tihti noorte puudega jänese armastuse pärast, viljapuud on tõsiselt kahjustatud ning mets ja noored istandused kannatavad ka.

Kevadised vitamiinid jänesele

Toidu toiteväärtuse vähenemine küülikutel talvel kompenseeritakse värske rohu abil, mille otsimisel liiguvad nad varakevadel aktiivselt. Tulenevalt asjaolust, et esimene noor rohi kasvab väikestes saartel, kogunevad jänesed rohelise sööda ümber kümneid, sattudes endasse näljane või jahimehega.

Toitumisomadused

Jänesel ei ole karvaid, kuid teisest küljest kasvavad kiiresti väga kiiresti kulunud lõikehambad kogu looma eluea jooksul.

Huvitaval kombel on jänese seedesüsteem. Eriline kompleks, mis lagundab jänese seedetraktis kiudaineid, on kontsentreeritud pärasooles. Selle tõttu on nende pesakond toitainete poolest rikas. Seetõttu söödavad jänesid mõnikord oma ekskremente, mis on rikas valkude ja aminohapete poolest. See on eriti iseloomulik

Ja kas teadsite, et jänesed elavad kõikjal looduses. Te ei kohta neid ainult Antarktikas ja Austraalias. Kokku iseloomustab neid umbes 30 liiki, kuid Venemaal on tavalised ainult jänesmärgid, manduuria, valge jänes ja jänes. Kaks viimast liiki - kõige kuulsamad jänesed meie riigi olemuses.

Kuidas jänes välja näeb

Valge jänes on suur imetaja, mille pikkus on 74 cm, kaal - kuni 5 kg. Iseloomulikud tunnused on pikad kõrvad, lühike kohev saba. Paws lai, taga palju pikem kui ees. Tänu sellele on jänes kiire ja hüppab väga hästi.

Aga siin on tal kerge minna ülesmäge, kuid on raske laskuda - tema pikad käpad segavad. Ja ta peab laskma mäest peast alla kontsad.

Talvel on karv paks, puhas valge, ainult kõrva tutid on värvitud mustaks. Kevadel ja sügisel varju, suvel varjab värvi värvi - hall heidab natuke pruuni ja punast.

Jänes on jänesele väga sarnane, ainult tema kehakaal võib ulatuda 7 kg-ni. Tema kõrvad ja saba on palju pikemad kui tema kaaslastel. Suvine värvus on peaaegu sama, mis valge jänesega, talvel muutub see vaid veidi kergemaks.

Nad erinevad ja elupaigad. Rusak eelistab avatud ruume ja valge metsa armastab metsapaksust, kuigi kevadel sööb ta esimesel rohul ka niidud ja põldud.

Miks jänest nimetatakse kaldus

Kui sa vaatad otse jänesele, on tema silmad suured, sametised, tumedad ja üldse mitte kaldus. Nad asuvad lihtsalt veidi lähemal pea külgedele.

Lisaks ei ole kaelalihased liikuvad, ei saa seda muuta. Ja kui jänes liigub väga kiiresti, peab ta nägijaid vaatama.

Kas jänesed kaevavad oma orud?

Jänes ei ole oma maja. Talvel veedab ta öö sügavas lumes. Karv on nii soe, et ta ei karda külma, ja valge lume laudlina on raske näha nii jahimeest kui rebast.

Suvel magab ta iga puuri all olevasse auku või peidab suure puude juurte alla, mis on tormi poolt välja tulnud ja jookseb kogu päeva, otsides toitu.

Ka väikese kaevu põõsa all sünnitab jänes noori. Hobused on väga viljakad, järeltulijad võivad olla kuni 11 jänest, ja see juhtub 2-3 korda aastas. Vanemad ei hooli jänestest. Mehed võitlevad jõhkralt paaritumishooajal, peksid üksteist eesmise käppadega, ja pärast naise asukoha saavutamist kaovad.

Jänes ise on ka vastsündinutega vaid 4–5 päeva, seejärel jookseb toit otsima. Hobused alates sünnist on kaetud juustega, nad liiguvad hästi, kuid eelistavad istuda vaikselt oma fossa.

Ema resorts neile vaid aeg-ajalt, täiesti võõras jänes võib tulla jooksma. Sööda rikast toitainet piima ja joosta uuesti.

Täiskasvanud jänesed toituvad mahlastest värsketest maitsetaimedest, suvel magusad juured, korjavad ja lõhnavad köögiviljaaedades köögivilju. Hoolimata kõigist nende ettevaatusabinõudest, võivad nad seda teha süstemaatiliselt ja ebamääraselt, kaotades kõik hirmud.

Talvel hammustavad nad erinevate puude koort, sageli haavad. Aedades rikuvad nad noorte õunapuude koorikuid, leiavad inimeste poolt koduveiste jaoks seatud heinaküha. Nendes väljades, kus nad hakkavad lumi ja söövad talvel nisu.

Loomad on paljude röövloomade ees kaitsetud. Kotkad, haukad, öökullid, rebased - kõik ei taha jänesele süüa. Inimesed jahivad hobuseid nende kohevade nahade tõttu, liha süüakse.

Ainult kiired jalad päästavad jänese - see võib ulatuda kuni 80 km / h kiiruseni. Jõulaste juurest lahkudes segavad jänesed, segavad tema rajad, läbivad neid kaks ja kolm korda. Samal ajal teeb hüpped küljele. Ja koer või rebane on kadunud, saak jooksis edasi või tagasi. Ta teab, kuidas hästi kuskil varjata, üleujutusel hüppab ta lihtsalt jäävibalt jääjalale.

Hobused on võimelised eksisteerima ainult looduslikes tingimustes. Seetõttu on toidu osas palju raskem kui samadel kodumaistel küülikutel. Mis söödavad söödad sõltuvad sellest, milline toit on neile sel hooajal saadaval. Ja see sööt on üksnes taimse päritoluga.

Jänese toitumine suvel ja sügisel

Sooja perioodi jooksul on loomadel võimalus süüa palju mahlakaid rohelisi. Lemmik hare hõrgutised - ristik, raudrohi, voodipuu, võilill, tansy ja muud maitsetaimed. Meelitada loomi ja marjataimi, nii nende varred kui ka lehti ja vilju ise. Ja kui jänes leiab sambla, ei keeldu ta sellisest toidust.

Puud ja põõsad on ka väärtuslikud toidud jänesele. Suvel söövad loomad nende madalamaid lehti ja toitvaid võrseid. Noored puud söövad tervena. Sellega seoses tundub jänes inimeste silmis sageli kahjurina, sest juurdunud seemikud muutuvad sageli mainitud puudeks.

Lisaks maapealsete taimeosade söömisele võib loom leida pinnasekihis erinevaid juured. Mõnikord õnnestub jänes maapinna all leida trühvleid - seente lihaste ja lõhnavate viljaorganitega, millega ta ka innukalt toetab.

Saagikoristuse ajal võib kartulipõllul olnud jänes kaevata ja süüa taimede mugulaid. Muude põllukultuuride viljad ei jää kaua- või sügisperioodi lõpus põllumajandusmaale külastanud pikakarvalise looma märkamatuks.

Samal ajal muutuvad küpsemad leppikooned ja karjamaa ja looduslike rooside marjad loomale maitsvad toidud. Muide, jänes on tuntud kui seemnete turustaja. Nad on looma toiduks, kuid mitte kõik on seedetrakti seedetraktis.

Sügise jätkumisel ilmub jänese toitumisele üha rohkem jämedat toitu. Nüüd asendab ta värskeid rohelisi surnud rohuga, põõsaste palja okste ja puukooruga. Ja see sööda on pikka aega peamine.

Jänese toitumine talvel ja kevadel

Kas loom jääb ellu jääma, sõltub teataval määral sademete hulgast. Lumi all peidavad paljud asjad, mida jänes söövad talvel, ja kui loomad ei suuda taimestikku jõuda, on nad näljased ja madalamaid temperatuure on palju raskem taluda. Kõik see viib sageli loomade surmani.

Et hõlbustada selle olemasolu, liigub jõuline loom äärmusliku külma algusega lähemale asulatesse ja mäele, kus lumi on vähem. Kui heina on märganud heina, saab jänes võimaluse pausida ja saada rohkelt kuiva rohu.

Talvel leiavad loomad terade spikeletidest välja jäävatel väljadel. Kuid suurim õnne jänese jaoks on talvikultuuride ründamine. Kui terve koht lahkub sellest kohast, siis võib märkimisväärne osa inimeste tööjõust raisata, kuid jänesed on rahul.

Põõsadesse jäänud külmutatud marjad, samuti sügisel langevad puuviljad, mida jänes hoolikalt kaevab lumekihi alt, päästab loomad näljast. Koor on tingimata nende loomade talvel toitumisel. Kõige sagedamini valib jänes pehmed tõud: kask, haab ja teised.

Kevadel on loomadel lõpuks võimalus süüa kapsas, mis kulgeb kiiresti läbi sulava lume. Pungad ja täiskasvanud lehed, värske rohi ja noored võrsed - kevadise jänese toidus on palju kasulikku ja toitvat taimestikku.

Kuid ei tohiks olla üllatunud, kui märkate, kuidas vihmavari koos mahlakas toiduga haarab pinnase väikeste veerisega - talvel ei olnud loomale kerge, mistõttu ta täiendab kahanenud organismi toitainetega.

http://kamnedelmiass.ru/zayac-po-sposobu-pitaniya-chem-pitaetsya-zayac-zayac-tolai/

Valge jänes: kirjeldus, elupaik, mida nad toituvad ja kuidas nad tõugavad

Hobused on üks levinumaid loomi maailmas. Isegi vaatamata sellele, et neil on väga väärtuslik karusnahk, mis ei ole sel põhjusel jahipidamise lemmikobjekt, ei võimalda jänese viljakus seda populatsiooni kaduda.

Kokku on maailmas 30 jäneseliiki, millest igaüks erineb oma harjumuste ja väliste tunnuste poolest. Räägime täna ühest neist - jänesest jänesest.

Valge jänes Kirjeldus jänes

Miks valge? Talvel muudab see jänese alamliik värvi hallist (mõnikord hallikas-punakas) lumivalgeks. Ainult kõrvadel võivad olla mustad täpid.

Jänese kaal on vahemikus 1,6 kg kuni 4,5 kg, pikkus on vahemikus 40 kuni 65 cm. Loomal on puhas ümara kujuga saba, mille pikkus ulatub vaevalt 7 cm ja pikkade pikkusega 8 kuni 10 cm. liik on alati lai, jalad ja sõrmed, mis on kaetud paksuga.

Selle liigi jänese moltperiood on kevadel ja sügisel - 2 korda aastas. Neis piirkondades, kus lumi langeb väikestes kogustes, ei muutu valged värvid.

Naised on enamasti meestest mõnevõrra suuremad.

Elupaik

Nii et kui see lumivalge ilus elab? See liik on kõige levinum Põhja-Ameerikas, Skandinaavias, Norras, Rootsis. Venemaal on Siberis, Kamcsatka ja Sahhalini piirkonnas, valged juuksed Ukrainas - Chernihivi, Zhytomiri ja Sumy piirkondades.

Valged eelistavad elada kohtades, kus toit on nende jaoks hooajast sõltumata rikkalik. Kõige sagedamini on need ilud segatud ja lehtmetsade servad, põõsastikestes, veekogude lähedal olevates pilliroogades, kõrgetel steppide rohudel. Jänes püüab lahendada seal, kus puuduvad röövloomad.

Võimsus

Mida söödavad jänesed? Valged loomad kuuluvad taimede kategooriasse:

  • Suvel meeldivad need pikakarvalised selliseid rohttaimi nagu ristik, rohi, võilill lehed ja lilled, raudrohi, kuldnahk ja paljud teised oma elupaigas kasvavad ravimtaimed.
  • Sügisel toituvad jänesed väikestest põõsaste harudest.
  • Talvel toituvad need ilud puude koorest, nagu haab, kask, paju, jne. Nad võivad saada kuiva rohu ja seedri koonuseid lume alt. Mõnikord söövad nad kuiva marja, mis jääb põõsadesse. Ja võib ka süüa roos, metsiku roos, kadakas ja lepa. Kui jänese elupaiga lähedal on viljapuuaiad, siis võib leida jänest, mis viljab viljapuude koort.
  • Kevadel ulatub see kohev rohi rohumaadesse ja noortele puudele ja põõsastele.

On olnud ebatavalisi juhtumeid - leiti gurmee valged jänesed, kaevati üles ja sõid trühvli seeni.

Eluviis

Mis on jänese käitumine? Neil on kõrgeim tipptugevus õhtul ja hommikuti.

Talvel valavad jänes valged jänesed väikese augu, kus see varjab halbade ilmastikutingimuste või päevavalguse ajal. Suvel ei tee Valged majad tavaliselt selliseid varjupaiku, vaid asuvad eraldatud kohas lihtsalt muru võttes.

Valged jänesed liiguvad varjupaiga kohalt toitumispaigani peamiselt samal marsruudil. See muutub eriti märgatavaks talveperioodil - nad sõidavad nii hästi, et isegi inimene saab neid vabalt jalutada.

Toitu otsides võib see pikakarvaline liikuda väga pikkade vahemaade juures - kuni 10 kilomeetrit ühe öö jooksul. Aga kui pikal kõrvus on piisavalt toitu, siis saab samal õhtul läbida vaid ühe kilomeetri.

Jänes on väga halvasti arenenud nägemine ja lõhn, kuid tal on suurepärane kõrv. Väga kiire liikumise võime on ohu korral ainus kaitsevahend.

Aretus

Kotkas, nagu kõik tema kõrvus olevad vennad, on väga viljakas loom. Paaritumisaeg esineb tavaliselt kevadel ja suvel. Naistel on viljakuse tipp 2 kuni 7 aastat. Rasedus kestab 47 kuni 55 päeva, varsti pärast jänespaaride sündi. Ühe hooaja jooksul võib naissoost tõusta 2 kuni 4 sugu, sõltuvalt tema vanusest ja toitumisest. Okoth esineb maapinnal eraldatud kohas. Esimesed küülikud on sündinud aprillis-mais, teine ​​juunis-juulis, kolmas augustis-septembris. Harva ilmuvad esimesed lapsed märtsis ja viimased novembris, kuid sellised hauded tavaliselt surevad.

Ühe pesakonna puhul sünnib keskmiselt 5–7 jänest, kuid see on ka 11. Lapsed sünni- takse paksud karusnahaga kaetud, suudavad erinevalt paljudest teistest loomadest näha ja võimelised iseseisvalt liikuma. Vastsündinu kaal on ainult 100–130 g.

Esimesed 8 päeva söödavad jänesid ainult oma ema piima ja hakkavad seejärel maitsema rohu. Kuna küüliku piim on väga rasvane ja toitev, siis lapsed ei söö rohkem kui üks kord päevas. 15 päeva pärast liiguvad poegad juba emast eemale ja juhivad iseseisvat elu, valged juuksed jõuavad puberteeti kümne kuu vanuseni.

Selle jänese eluiga on 17 aastat, kuid kahjuks enamik neist ei ela isegi 5 aastat - kiskjad, salaküttimine ja nakkused on süüdi.

Arv

Jäneste arv ja tema kaaslased varieeruvad aasta-aastalt.

  • Peamine põhjus on laialt levinud nakkushaigus (episootia). On juhtumeid, kus siid on massiliselt surnud parasiitidest. Sageli esineb soole usshaigusi, samuti bakteriaalseid - tularemiat ja pseudotuberkuloosi. Episootia katab tavaliselt kuni 100% kohalikust jänesest.
  • Teine põhjus on röövloomad. Hobused hävitatakse ilves, rebas, öökull, kuldne kotkas jne.
  • Kolmas põhjus on jahindus. Valged jänesed küttitakse märkimisväärses koguses oma ilusa karusnaha ja maitsva liha jaoks.
http://zveri.guru/zhivotnye/zayac-belyak-opisanie-sreda-obitaniya-chem-pitayutsya-i-kak-razmnozhayutsya.html

Mida söödavad jänesid looduses?

Jänes on herbivoorne karusnahast imetaja, kes kuulub jänese järjekorda ja elab peaaegu kõigil mandritel. Neid esindajaid võib leida isegi stepides ja kõrbetes. Loomulikult kohaneb iga liik selle tingimustega. Kuidas nad looduses elavad? Mida söödavad eri tõugude jänesed kodus ja oma loomulikus elupaigas?

Mida söödavad jänesed

Mida söödavad jänesed

Hobustel on mitmekesine toitumine, eriti suvel, kuigi see kõik sõltub sellest, kus see metsloom elab. Eared süüakse peamiselt taimsete toitude - puude, lehtede ja taimede, juurviljade ja puuviljade varre juurte ja koorega - nad on õnnelikud, et söövad noori põõsaste võrseid. Kevadel, kui on mineraalsoolade puudus, võib jänes sööda mulda ja isegi kive võib alla neelata.

Enamasti peetakse jäneseid taimetoitlasteks, kuid on juhtumeid, kui nad sõid jahtlõksudesse püütud süljude liha.

Jänese liigid

Meie jaoks on need väikesed, ohutud, kohevad loomad, kes elavad metsas ja kui ohupõhised lähenemised on varjatud.

Alates veebruarist hakkavad jänesed ilmuma järeltulijad. Niipea, kui loom on sündinud, toidab ema väikest küülikut ja jookseb ära aukust, et selle lõhna ei kiskjaid meelitada. Paari päeva pärast naaseb ta taas näljane järglase ja jookseb ära. See paks piim on väikelastele mitu tundi piisav. Nädal hiljem ilmuvad jänesed hammasteks.

Jänese vooderdatud rohi naaritsas, mis jänes ja hakkab sööma umbes 10 päeva pärast. Umbes kuu pärast ei vaja noored järglased enam ema ja hakkavad iseseisvalt elama.

Venemaal on 4 tüüpi jänesid:

Looduses arvestatakse vaid 32 liiki ühe versiooni järgi, vastavalt teaduslike vaidluste juurde, seostades selle liigi nii küüliku kui ka pika, 45 liiki. Tutvustame mõned neist.

Jänes - valge

Ta elab Venemaa, Lõuna-Ameerika, Mongoolia ja paljude teiste riikide metsades. Talvel on lumest vähem märgatav, see muudab värvi valgeks ja ainult kõrvade otstes jääb mustaks. Suvi hüppaja hall.

Mis sööb metsas jänes? Suvel toitumine on taimsed toidud: ürdid, võilill, teravili, mägede tuhk, mustikad, seened. Põllul söövad kõrvad need kapsas, aias võivad loomad isegi sibulaid ja porgandeid niblida. Sügisel söövad põõsakarjadel valge jänes, talvel on metsas söömine raskem, nii et nad söövad puude koort, nagu paju, haab ja kask.

Isegi selle liigi kõrvad võivad süüa hirve sarved, langenud metsa. Võimaluse korral kaevavad nad marju all lumi, söövad heina, mis on kaevanduste lähedal külade lähedal. Kevadel, kui muruplatsil ilmub värske rohi, söövad valged jänesed karjas, et seda hõrgutist süüa.

See loom on öösel, nii et päeva jooksul on see sagedamini ja öösel saab ta toitu pika vahemaa tagant.

Jänes - jänes

Tutvustame seda jänes. Rusaks on suured pruuni värvi isikud, kellel on eri toonidega karvad. Nad elavad Kasahstanis, Türgis, Iraanis.

Rusaki koos jahiga söövad teravilja, sigurit, võilikke. Kui jänes elab põllumajanduslikel aladel, kahjustavad nad põllukultuure viljade, köögiviljade, melonite ja kõrvitsade söömisega. Näiteks Austraalias deklareeritakse jäneseid kahjuriteks, mis kujutavad endast tõsist ohtu.

Talvel rabab jänes jänes puude ja põõsaste koor. Erinevalt jänesest, valgest jänesest, toidab see liik tamme, vaheriha ja luude koorest, pausides regulaarselt taimede ja puuviljade seemneid lume all. Kevadel kahjustavad nad sageli põõsaste juure, söövad lehed, noored võrsed ja taimede varred.

Hare - Tolai

Hobused ei ole suured, jalad ja kõrvad on pikemad kui teiste indiviididega. Selle liigi esindaja elab kõrbetes ja Vene steppides, Usbekistanis, Türkmenistanis ja Tadžikistanis.

Mida söödavad jänesid looduses? Talvel lähevad nad asulates lähemale. Mägedes laskuvad nad orudesse, kus puudub lumekate. Peamine toit on taimede rohelised osad. Kevadel koosneb toit rohttaimede juurtest ja mugulatest (nad söövad ka noore rohu rõõmuga).

Efemera kasvab kõrbes - rohttaimedes - üks jänese hõrgutisi. Suvel on toiduks teravili ja sibul, sügisel maisi, nisu ja odra. Talvel ei ole head toitumist, seega on nad puude ja põõsaste koorega rahul.

Manduuria jänes

Seda levitatakse Kaug-Ida lõunaosas, Amuuri jõe orus, Hiinas, Korea poolsaare põhjaosas. Väliselt - peaaegu nagu metsik küülik, väikese pikkusega ja kaaluga kuni 2,5 kg. Tagajalad on lühikesed, karusnahk on jäik ja harja, ei muutu värvi muutusega hooaja muutumisel.

Need loomad on sama metsaomanikud nagu jänes. Nad toituvad põõsastest ja puitunud taimedest, marjadest ja puuviljadest. Talvel - papi ja haava koor ja võrsed.

Anteloopi jänes

Kuna nende elupaigad on kuumades kohtades, näiteks Ameerika Ühendriikides Arizona, liiga kõrge temperatuuri tõttu, on jänesel väga pikad ja suured kõrvad. See aitab mitte ainult paremini kuulda, vaid ka soojusülekande reguleerimist.

Päeva ajal peidavad nad kuuma päikese eest põõsastes, kuid õhtust hommikuni juhivad nad aktiivset eluviisi. Söö enamasti kaktused, rohi.

Hiina jänes

See jäneseliik asub Hiina mägedes, elab Vietnamis ja on isegi Punases Raamatus. Väikese suurusega, lühikese, pruuni karva karusnahaga karvade isikutel on kõrvade otstes mustad kolmnurgad.

Dieet: lehtpuud, oksad, võrsed.

Curly jänes

Hooned Hiinas, Indias, erinevad väikeste suurustega ja kaaluvad umbes 2 kg.

See on peamiselt öine ja toidab peamiselt rohu- ja rohttaimedega.

Mõned huvitavad faktid:

  • See loom on väga vastupidav. See võib ulatuda kuni 50 km / h kiiruseni, ületades ühe päeva suured vahemaad.
  • Pikkade kõrvade kaudu väljub soojus kehast, säästes seega looma keha ülekuumenemise eest. Vihmade ajal surub jänes kõrvu ja ei saada vett, mis põhjustaks looma haigust.
  • Naised elavad umbes 9 aastat, mehed - 5. Kodus, hea ja korraliku hoolitsusega, võivad nad elada 13 aastani, kuid looduses surevad nad sageli kiskjate sidemetest enne täiskasvanuks saamist.
  • Kuna koor sööb sageli, siis nende hambad kuluvad, kuid uued asendavad neid.
  • Isegi kiskjate eest põgenedes ei jäänud jänes kunagi välismaale.

Looduslikes tingimustes saavad loomad ise oma toitu, kuid mida teha oma koju ilmunud jänesega? Muidugi, et tegeleda sellega, mida jänesed söövad?

Söötmine kodus

Tasub teada, et jänese söömine, eriti kodus, on loomulikule lähemale jõudmine raske. Fakt on see, et jänese piimal ei ole analooge. Lehmapiimast ja imiku piimasegust ei ole sellist rasvasisaldust nagu jänes. Mõned põllumehed toidavad jänese lehma piima munade või koorega, kuid siis suureneb kõrvade surma tõenäosus. Kõrge suhkrusisalduse tõttu ärge kasutage kondenspiima.

Eared vajavad söömist vähemalt 2 korda päevas väikeste portsjonitena 5-10 ml korraga.

Ainult igakuine jänes hakkab sööma iseseisvalt. Noored jänesed söövad värsket rohu, köögivilju ja puuvilju, näiteks porgandeid, puu lehti, marju. Alates teisest kuust saate valmis sööda siseneda, kuid mitte varem, kuna nad on halvemad ja loomale tekitavad ebamugavusi. Talvel saab koguda suvel koristatud kuivatatud muru.

Jänese hoidmine ja hooldamine kodus

Looduslikes tingimustes ületab jänes väga pika vahemaa. Seetõttu on lemmikloomad, välja arvatud väikesed, paremad vabapidamiskorteris või linnudes, kus see on avar ja mitte puurides. Kuid tuleb meeles pidada, et nad lahkuvad oma väljaheidetest kõikjal ja peate neid pesema.

Noored küülikud vajavad soojust, nad peavad tegema kõhu massaaži ja sooja veega niisutatud puuvillavilla, pühkides saba all.

Kui palju te ei soovi oma lemmikloomi armastada, ärge unustage, et tegemist on metsloomadega, ja te peate oma loomulikku loomulikku sisu maksimeerima. Nüüd on teil ettekujutus sellest, kuidas jänes dieet valib ja millistel tingimustel seda hoida.

http://fermoved.ru/kroliki/chem-pitayutsya-zajcy.html

Jänese toitmise viisi järgi

Jänes - loom, kes kuulub imetajate, jäneseliste, jänespere, jänese (lat. Lepus) klassi. Vastupidiselt levinud arvamusele ei kuulu nad närilistele ega ole kaugeltki nii ohutud. Ohu korral on nad agressiivsed ja takistavad ründajat. Muistest aegadest on jänes hobuste ja sooja karusnahkade tõttu teretulnud jahimeestele.

Hare - kirjeldus, kirjeldus, välimus. Kuidas jänes välja näeb?

Jänese keha on sihvakas, küljelt kergelt kokkusurutud, mõnes liigi pikkus ulatub 68-70 cm ja jänese kaal ületab 7 kg. Jänesarnaste iseloomulikuks tunnuseks on kiilukujulised kõrvad, mille pikkus on 9 kuni 15 cm, tänu kõrvadele on jänes kõrv tunduvalt paremini arenenud kui lõhna ja nägemise tunne. Nende imetajate tagaosadel on pikad jalad ja nad on arenenumad kui eesmised. Ohu korral võib jänese kiirus olla 80 km / h. Ja võime järsult muuta võidu suunda ja hüpata järsult küljele võimaldab neil loomadel vabaneda vaenlaste otsimisest: hunt, rebane, öökull jne. Hobused jooksevad nõlvadel hästi, kuid peavad peaga üle pea.

Jänes värvimine.

Jänesevärv sõltub hooajast. Suvel on karusnahast punakas-hall, pruun või pruun toon. Alusvärvi tumeda värvi tõttu on värvus suur ja väike „pestrinami”. Kõhu karv on valge. Hares muudab oma värvi talvel, karusnahk helendab, kuid ainult valge jänes muutub täiesti lumivalgeks. Kõigi perekonnaliikmete kõrvade otsad jäävad mustaks aastaringselt.

Kui kaua jänes elab?

Meeste keskmine eluiga ei ületa 5 aastat, naised - 9 aastat, kuid dokumenteeritud on pikemaid jäneseid - umbes 12-14 aastat.

Jänese, tiitlite ja fotode tüübid.

Jänese perekond on mitmekesine ja hõlmab 10 alamperekonda, mis on jagatud mitmeks liigiks. Allpool on mitu tüüpi jänesid:

Valge jänes (lat. Lepus timidus)

Kõige levinum jänese perekonna esindaja, kes elab peaaegu kogu Venemaa territooriumil, Põhja-Euroopas, Iirimaal, Mongoolias, Lõuna-Ameerikas ja paljudes teistes maailma riikides. Seda jäneseliiki iseloomustab iseloomulik hooajaline dimorfism - aladel, kus lumekate on püsiv, muutub karusnahk värviks puhtaks, välja arvatud kõrvade otsad. Suve jänes hall.

Euroopa jänes (lat. Lepus europaeus)

Suur hobuste liik, mille üksikisikud kasvavad kuni 68 cm ja kaaluvad kuni 7 kg. Karusnahk on läikiv, siidine, iseloomuliku lainelise, pruuni tooni, valged rõngad silmade ümber. Habitat hare hõlmab Euroopa metsa-steppe, Türgit, Iraanit, Aafrika mandri põhjaosa ja Kasahstani.

Anteloopi jänes (lat. Lepus alleni)

Liikide esindajaid eristavad väga suured ja pikad kõrvad, mis kasvavad kuni 20 cm, aurikud on paigutatud nii, et need võimaldavad loomal reguleerida soojusülekannet, kui keskkonna temperatuur on liiga kõrge. Antiloopi jänes elab USAs Arizonas ja 4 Mehhiko riigis.

Hiina jänes (lat. Lepus sinensis)

Liigi iseloomustab väike keha suurus (kuni 45 cm) ja kaal kuni 2 kg. Lühikese kõva karusnaha värv koosneb mitmest pruuni tooni: kastanist kuni telliskivini. Iseloomulik must kolmnurkne muster paistab kõrvade otstes. See jäneseliik asub Hiina, Vietnami ja Taiwani mägistel aladel.

Hare-tolai (lat. Lepus tolai)

Väikesed inimesed sarnanevad väljapoole jänesele, kuid neid eristavad pikemad kõrvad ja jalad ning keerdunud karusnaha puudumine. See jänes on tüüpiline kõrbete ja poolkõrvikute esindaja, elab Usbekistanis, Türkmenistanis, Kasahstanis, Hiinas, Mongoolias ja Vene steppides - Altai territooriumilt Astrakhani piirkonna lõuna pool.

Kollane jänes (lat. Lepus flavigularis)

Kollane jänese ainus populatsioon elab Teuantepeci Mehhiko lahe ja ranniku luited, seega teine ​​nimi, Teuanotepec jänes. Suureid, kuni 60 cm pikkuseid ja 3,5-4 kg kaaluvaid isikuid on raske segi ajada teiste jäneseliikidega, sest kaks musta riba kulgevad kõrvadelt pea taga ja mööda valget külge.

Luude jänku (lat. Lepus castroviejoi)

Selle jäneseliigi elupaigad piirduvad Hispaania Kantabria mägede loodeosas paiknevate põõsadega. Välimus ja harjumused sarnanevad pruuni jänesega. Seoses loodusliku ökosüsteemi hävitamise, röövimise ja rikkumisega on see liik väljasuremise äärel ja on loetletud Hispaania Punases Raamatus.

Mustanahaline jänes (lat. Lepus californicus)

Liigi iseloomustavad pikad kõrvad, tugevad tagumised jäsemed, tume triip, mis kulgeb piki seljaosa, ja saba must värv. Seda peetakse kõige levinumaks jäneseks Mehhikos ja Ameerika Ühendriikides.

Manduuria jänes (lat. Lepus mandshuricus)

Väikesed esindajad seda liiki jänesid kasvavad kuni 55 cm ja kaaluvad mitte üle 2,5 kg. Kõrvad, saba ja tagajalg on piisavalt lühikesed, nii et on selge sarnasus loodusliku küülikuga. Karusnahk on kõva ja lühike, pruuni värvi, mustade ripploomidega. Lehtpuude ja põõsaste tasandite tüüpiline esindaja on Kaug-Idas, Primoryes ning Kirde-Hiinas ja Koreas.

Curly jänes (tiibeti lokkis jänes) (lat. Lepus oiostolus)

Välimust iseloomustab väike suurus (40–58 cm) ja kaal veidi üle 2 kg. Tüüpiliseks tunnuseks on seljas kollakas laineline karusnahk. Ta elab Indias, Nepalis ja Hiinas, sealhulgas Tiibeti mägismaa mägipiirkondades, kust ta sai oma teise nime - Tiibeti lokkis jänes.

Kus jänes elab?

Hobused elavad avatud steppide ja metsa-stepi maastike all. Paljud populatsioonid leiduvad kõrbepiirkonnas, avatud metsade servades, põldudel ja niitudel, metsade massilise metsaraie kohtades. Nad ei püüa sügavale metsa ronida, eelistades arenenud põllumajanduse alasid. Koguge põõsastega põõsastunud põõsadesse ja rüvedesse. Need loomad on karmides kliimatingimustes elule hästi kohanenud, seega leidub neid isegi Arktikas ja Alaska piirkonnas. Hiljuti täheldati Austraalia ja Uus-Meremaa populatsioone. Ei leitud ainult Antarktikas. Hobustel ei ole püsivaid ööd, kuigi nad võivad kasutada mahajäetud rebaseid või mäda. Nad näitavad tegevust õhtul ja öösel.

Mida jänes sööb?

Kevadel ja suvel sisaldavad jänesed noored oksad ja põõsad ja puud, erinevate taimede lehed, ristik, võilill ja muud maitsetaimed. Nad ei keeldu köögiviljast ja melonist.

Talvel peavad jänesed mäestiku alt välja kaevama, sööma põõsaste ja puude koort, sealhulgas vilja, kahjustades neid. Põhjapoolsetes piirkondades on olnud juhtumeid, kus jänesed sõidid jahilõksudega püütud kassetid. Seetõttu ei saa te kutsuda jänese puhtaid taimetoitlasi.

Aretus jänesed.

Looduslikes tingimustes elavad jänesed kas üksikult või paaridena. Aasta jooksul toimuvad need kolm korda kolm korda. Jänese tiinusperiood kestab kuni 50 päeva. Ühes pesakonnas võib olla 1 kuni 9 jänest. Järeltulijad on sündinud nähtavaks ja võimelised iseseisvalt liikuma. Esimesel 5-7 päeval vajavad jänesid piima, kuid 2-3 elunädalaga lülituvad nad rohumaale ja muutuvad iseseisvaks. Seksuaalne küpsus tuleb järgmisel kevadel.

http://nashzeleniymir.ru/%D0%B7%D0%B0%D1%8F%D1%86
Up